Prețul gazului metan a scăzut masiv în Europa într-o singură zi. Temperaturile ar urma să crească până la începutul lui februarie

Prețul gazului metan a scăzut masiv în Europa într-o singură zi. Temperaturile ar urma să crească până la începutul lui februarie
Sursa Foto: Pixabay

Prețul gazelor naturale europene a scăzut, cu stocurile mai pline decât în ​​mod normal, fapt ce protejează statele împotriva oricăror restricții de aprovizionare, în timp ce perspectivele cererii s-au relaxat, scrie bloomberg.com.

Prețul gazelor a scăzut semnificativ în Europa

Contractele futures de referință au scăzut cu până la 11%, prelungind declinul de luni. Vremea rece a crescut consumul de gaz pentru încălzire, dar nivelurile ridicate de stocare și livrările puternice de gaz natural lichefiat calmează piețele și ajută la menținerea prețurilor sub control.

Piața s-ar putea relaxa și mai mult în zilele următoare, cu temperaturile în nord-vestul Europei devenind mai blânde și vremea mai caldă se așteaptă să dureze până în prima săptămână a lunii februarie, potrivit Maxar Technologies Inc.

De asemenea, comercianții urmăresc îndeaproape revenirea Freeport LNG, un important terminal de export din SUA închis de o explozie vara trecută. Are reparații finalizate și caută o repornire parțială, deși nu există încă claritate cu privire la livrări, deoarece sunt necesare aprobări suplimentare. Unii analiști se așteaptă ca acesta să reia exporturile până la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie.

Fluxurile puternice de GNL și stocurile sănătoase oferă încredere că Europa va încheia iarna aceasta fără penurie de energie. Acest lucru ajută la contracararea fluxurilor prin conducte mai scăzute din Rusia și a reducerilor legate de întreținerea aprovizionărilor din Norvegia. Prețurile gazelor au scăzut la un minim de 16 luni la începutul acestei luni, atenuând unele îngrijorări cu privire la inflație și economia din regiune.

Urmăriți B1TV.ro și pe