APIA: A început plăţile pentru motorina folosită în agricultură în primul trimestru

APIA: A început plăţile pentru motorina folosită în agricultură în primul trimestru

Plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă primului trimestru al anului a început să fie efectuapă de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare ce urmează a fi plătită este de 103,383 milioane de lei.

APIA efectuează plata ajutorului de stat pentru motorină

Mai exact, APIA efectuează plăţile aferente ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, pentru cantităţile de motorină utilizate în perioadele 01.01 – 31.03.2020.

”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Judeţene, aduce la cunoştinţa opiniei publice că efectuează plăţile aferente ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, pentru cantităţile de motorină utilizate în perioadele 01.01 – 31.03.2020 (trimestrul I/2020), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 şi OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare care urmează a fi plătită este de 103.382.895,00 lei pentru cantitatea de motorină determinată cu acciza redusă de 67.747.593,034 litri (trimestrul I/2020 cu valoare de 103.313.851,00 lei pentru o cantitate de motorină determinată de 67.711.175,864 litri, diferenţa de 69.044,00 lei reprezentând erori administrative an anterior)”, potrivit unui comunicat de presă al APIA, transmis de Agerpres.

Pentru anul 2020, valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină este de 1,5258 lei/litru.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai menționează că volumul de motorină care beneficiază de ajutor de stat sunt aprobate prin Ordinul MADR nr. 212/28.07.2020.

Ministrul Agriculturii: Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor fermierilor

Reamintim că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, recent, că a avut mai multe discuţii cu băncile prezente în România pentru a elabora un act normativ privind amânarea plăţii ratelor la creditele făcute de fermieri, astfel încât aceştia să îşi poată continua activitatea, în contextul în care unii fermieri sunt aproape de pragul falimentului din cauza secetei.

Ministrul a spus că a discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor, însă acesta aşteaptă o reglementare a BNR.

„Am discutat cu băncile un proiect normativ, un mecanism de amânare a ratelor. Ieri a am avut a doua întâlnire, iar marea majoritate este de acord, singura problema este să primim o reglementare a BNR, sper ca în urma consultărilor să le permită băncilor să dea această facilitate. Seceta a afectat fermierii şi trebuie să îi ajutăm să îşi poată relua activitatea, să nu îi falimentăm“, a declarat el.

Potrivit oficialului, ministerul Agriculturii va primi bani pentru despăgubiri, la rectificarea bugetară, ce va avea loc cel mai probabil la jumătatea lunii august. Suma prevăzută în schema de sprijin pentru agricultori este de 1,2 miliarde de lei pentru peste 34.000 fermieri.

Valoarea despăgubirilor va fi de 925 lei/ha pentru culturile de grâu şi secară şi de 1.002 lei/ha pentru cultura de rapiţă.

Adrian Oros a mai menţionat că vor fi despăgubiţi şi fermierii care au pagube însemnate şi la culturile de primăvară, respectiv floarea-soarelui şi porumb, cât şi proprietarii livezilor şi viilor, iar constatările efectelor calamităţii naturale se vor efectua până la data de 15 septembrie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe