Când ar putea crește salariul minim în România? Parlamentul European pregătește măsuri care garanteze un trai decent pentru cei cu venituri mici

Când ar putea crește salariul minim în România? Parlamentul European pregătește măsuri care garanteze un trai decent pentru cei cu venituri mici
Foto: Pixabay

​Chiar dacă Guvernul promite că ia în calcul majorări salariale, românii vor fi în continuare printre cei mai săraci europeni.

Salariul minim brut ar putea crește la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, față de 2.550 cât este în prezent. În acest moment, România are al treilea cel mai mic salariu minim brut din UE, doar peste Letonia și Bulgaria. Țara noastră ar avansa doar 2 poziții în clasament, potrivit unei analize hotnews.ro.

Când ar putea crește salariul minim la 3000 de lei?

Premierul Nicolae Ciucă a declar că există posibilitatea ca salariul minim şi pensia să crească din 2023.vor fi făcute public după ce avem proiecţia de buget pe anul 2023”, a spus șeful Guvernului.

Ministrul Muncii spune că PSD va face propunerea pentru creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei.

O soluție salvatoare pentru români ar putea veni de la Parlamentul European, unde se ia în calcul o formulă de calcul a venitului care să garanteze că salariile minime le permit lucrătorilor un trai decent.

Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut” , este concluzia Parlamentului de la Strasbourg.

Urmăriți B1TV.ro și pe