Care este județul din România care a înregistrat cele mai mari creşteri salariale în anul 2022 + Cine se află la polul opus

Care este județul din România care a înregistrat cele mai mari creşteri salariale în anul 2022 + Cine se află la polul opus
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bucureștiul nu este primul în topul județelor cu cele mai mari creșteri salariale din 2022, în timp ce doar cinci judeţe au reuşit să depăşească salariul mediu net pe economie, potrivit antena3.ro.

Topul județelor care a înregistrat cele mai mari creșteri salariale în anul 2022 este condus de Gorj, urmat de Brăila şi Covasna, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Care sunt județele care au înregistrat cele mai mari creşteri salariale în anul 2022

Cea mai mare creştere a salariului mediu net a fost înregistrată de judeţul Gorj, cu 24% în decembrie 2022 faţă de aceeași lună a anului 2021, de la 3.400 de lei la 4.230 de lei.

În Brăila, salariul mediu al angajaţilor a crescut cu 21% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, până la puţin peste 3.500 de lei, iar în Covasna, județul clasat pe locul al treilea, salariile au crescut cu 19%, până la circa 3.700 de lei net.

Doar cinci judeţe din țară au reuşit să depăşească pragul salariului mediu net pe economie în decembrie 2022: Sibiu, Ilfov, Timiş, Cluj şi Bucureşti.

Care sunt județele care au înregistrat cele mai mici creşteri salariale în anul 2022

La polul opus, cele mai mici creșteri salariale au fost în judeţele Hunedoara, cu o creştere de doar 5%, Botoşani, tot 5%, şi Tulcea, cu 6%.

„Harta creşterilor salariale se suprapune pe harta investiţiilor şi a zonelor cu dezvoltare accelerată. Vorbim de marile centre urbane şi zonele lor limitrofe: Bucureşti-Ilfov şi Cluj, cot la cot, cu o explozie economică uneori greu de gestionat din perspectivă salarială, apoi Timişoara şi Iaşi, Braşov, Sibiu, Oradea.

Dincolo de aceste zone, există în continuare o piaţă a muncii tensionată, dar investitorii sunt mai puţini şi concurenţa nu-i aşa acerbă”, a explicat Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă în resurse umane BPI România, potrivit zf.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)