Localnicii evacuaţi din Galați au învăţat zilele acestea pe pielea lor şi o lecţie de economie. Motivul – aproape două treimi din locuinţele distruse de puhoaie nu sunt asigurate. Vina ar fi a primarilor, care nu vor să-şi piardă popularitatea sau sunt de părere că localnicii sunt prea săraci şi nu dau amenzi. Situaţia devine însă critică, dacă ne gândim că premierul Victor Ponta a promis noi ajutoare în zonele afectate: adică statul va băga bani într-o gaură neagră, pe care primarii refuză s-o rezolve cu o simplă amendă.
Comuna Cudalbi din judeţul Galaţi, a fost grav afectată de inundaţiile din ultimele zile. Acolo au murit două persoane din cauza viiturii, 20 de persoane au fost evacuate şi 500 de case au fost inundate. Deşi legea îi obligă pe români să încheie asigurare obligatorie a locuinţei, în Codalbi mai puţin de jumătate dintre locuitori şi-au asigurat locuinţele.
„Estimativ cam circa 40% din case au asigurare din asta de 20- 30 de euro pe an. Oricum ar fi fost bine să aibă toate, din câte am înțeles despăgubirile sunt între 15 și 20 mii euro, ar fi fost mană cerească. Dar, din pacate, majoritatea sunt bătrani și nici macar cei care se duc afară și lucrează nu au fost isteți să își asigure casele. Din acest punct de vedere va fi greu”, a spus primarul din Cudalbi, Ștefan Drugan.
Costache Negri este o altă comună din judeţul Galaţi grav afectată de inundaţiile din ultimele zile. Nici aici locuitorii nu au încheiat poliţele obligatorii de asigurare a caselor. Primarii din localităţile devastate de puhoaie au recunoscut franc că nu a luat nicio măsură pentru a-i convinge pe locuitori să îşi asigure locuinţele şi nici nu au întocmit o statistică în acest sens.
Legea obligă proprietarii să-şi asigure locuinţele din iulie 2011. În caz contrar, ei pot plăti amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei.
Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emila Drăghici, spune că nici nu era de aşteptat ca primarii să îi amendeze pe cei care nu încheie poliţele de asigurare.
„Eu cred că nu o amendeze niciun primar pe nimeni. Mai ales că amenzile nu se duc în totalitate la primărie. Cam 60% vine la bugetul local”, a spus Drăghici.
Aflat în vizită la Pechea, premierul Victor Ponta a anunţat că le va da oamenilor bani din fondul de rezervă ca să îşi refacă locuinţele.
Asta în condiţiile în care multe dintre marile proiecte de investiţii sunt blocate din lipsă de fonduri, iar banii pentru refacerea caselor ar fi putut fi recuperaţi de la companiile de asigurări, dacă oamenii ar fi plătit suma modică pentru asigurare.
Potrivit datelor afişate pe site-ul PAID, pool-ul de asigurare împotriva dezastrelor, în noiembrie 2011 s-au înregistrat 845.000 de asigurări, iar în august 2013 doar 421.000. În prezent, situaţia pe judeţe stă în felul următor:
– Galaţi 12.000 de locuinţe asigurate dintre care 5.500 în mediul rural
– Brăila 7.200 de locuinţe asigurate dintre care 2.900 în mediul rural
– Tulcea 5.100 de locuinţe dintre care 2.800 în mediul rural
Printre judeţele cu cele mai multe poliţe de asigurare a locuinţelor încheiate se numără Bacău, Prahova şi Suceava, iar judeţele codaşe sunt Covasna, Hargita şi Hunedoara.