Pentru o masă de 35 de lei în oraș, un IT-ist munceşte 35 de minute, pe când un lucrător comercial peste două ore. Mai bine de 30 de profesii au fost analizate în funcţie de salariile medii lunare, așa că știm acum cât munceşte fiecare pentru o masă în oraş, în funcție de meserie. Economiștii consultați de Observator News susțin că pregătirea academică nu influențează automat și venitul.
Pentru o masă de 35 de lei în oraș, un ospătar sau un lucrător comercial lucrează, în medie, peste două ore pe zi, un profesor sau un fermier circa o oră și jumătate, iar un livrator sau un medic rezident cam o oră.
Cei mai norocoși sunt avocații și IT-iștii. Primii muncesc doar 45 de minute pentru un meniu de 35 de lei, iar ceilalți doar 35 de minute.
„Practic, noi ne vindem viaţa pe bani, bani cu care cumpărăm nişte produse. Orice produs pe care îl cumpărăm noi, îl plătim cu viața noastră lucrătoare. Au fost anumite meserii care au fost stimulate după revoluție și unele care nu au fost atât de stimulate și asta înseamnă că s-au format mulți oameni pe anumite meserii”, a explicat Cornel Ionescu, analist economic, pentru Observator News.
Potrivit unui raport pe 2022, România e în top 5 țări europene unde se muncește cel mai mult, după Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. În medie, românii au lucrat anul trecut aproximativ 40 de ore pe săptămână. La polul opus sunt Danemarca și Germania.