Ce s-a întâmplat cu mașina trimisă în spațiu de Elon Musk, în urmă cu patru ani (FOTO, VIDEO)

Ce s-a întâmplat cu mașina trimisă în spațiu de Elon Musk, în urmă cu patru ani (Foto: Youtube/ SpaceX)

În urmă cu patru ani, cea mai puternică rachetă operațională din lume, Falcon Heavy de la SpaceX, și-a făcut lansarea inaugurală din Florida și a spart în spațiul cosmic purtând nimic altceva decât roadster-ul personal Tesla al lui Elon Musk.

Mașina sport, de culoare roșu vișiniu – care este ocupată de un manechin îmbrăcat în costum spațial poreclit „Starman” – este încă în spațiu, luând o cale orbitală alungită în jurul Soarelui, călătorind până la orbita lui Marte.

Mașina nu este într-o călătorie științifică. Lansarea a fost doar o probă, așa că SpaceX avea nevoie de o sarcină utilă – iar Musk a spus anterior că vrea să fie „cel mai prostesc lucru pe care ni-l putem imagina”.

La începutul săptămânii, roadster-ul se afla la aproximativ 234 de milioane de mile de Pământ și la aproximativ 200 de milioane de mile de Marte, conform site-ului de urmărire whereisroadster.com, care folosește datele NASA pentru a urmări mașină.

Roadster-ul este, mai mult ca sigur, încă întreg, a declarat Jonathan McDowell, astronom la Centrul Smithsonian de Astrofizică Harvard, pentru CNN Business, dar probabil că a fost lovit de unii meteoroizi în timpul călătoriei sale prin cosmos.

În ultimii patru ani, roadster-ul a parcurs aproape 2 miliarde de mile și a parcurs aproximativ 2,6 bucle în jurul soarelui, printr-un vid, conform site-ului web.

În 2020, vehiculul s-a apropiat pentru prima dată de Marte, trecând pe o rază de 5 milioane de mile de planetă – sau de aproximativ 20 de ori distanța dintre Pământ și Lună.

Potrivit datelor NASA, roadster-ul nu va trece pe lângă altă planetă până în 2035, când va trece din nou prin apropierea Marte. Apoi va face două treceri la câteva milioane de mile de Pământ în 2047 și 2050.

O lucrare academică a estimat că șansele ca mașina să se ciocnească de Pământ, în următorii 15 milioane de ani, sunt aproximativ 22%. Șansele ca acesta să se prăbușească în Venus sau Soare sunt fiecare de 12%.

Acestea nu sunt probabilități foarte mari, a declarat Hanno Rein, profesor de astrofizică la Universitatea din Toronto, care a fost coautor al lucrării academice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`