Ce se va întâmpla cu piața de semiconductori în 2023. „Perspectivele s-au înrăutățit”

Ce se va întâmpla cu piața de semiconductori în 2023. „Perspectivele s-au înrăutățit”
Ce se va întâmpla cu piața de semiconductori în 2023. „Perspectivele s-au înrăutățit” , sursă foto: captură YT

După o perioadă în care lipsa cipurilor amenința să blocheze activitatea în multe domenii, cea mai afectată fiind industria auto, dar și cea electro-IT, acum prognoza pentru veniturile înregistrate la nivel global pe piața semiconductorilor sunt revizuite pentru a doua oară în jos, în decurs de un an.

Ce se va întâmpla cu piața de semiconductori în 2023

Astfel, potrivit celor mai recente estimări ale Gartner, piața va mai crește în acest doar cu 4%, urmând ca anul viitor să se contracteze cu 3,6%, la 596 miliarde de dolari.

În primul raport trimestrial, Gartner estima pentru acest an un avans de 13,6% al pieței de cipuri, însă în luna august a revizuit prognoza în scădere, la o creștere de 7,4%, iar acum la doar 4% (618 miliarde de dolari) potrivit Economica.

„Perspectivele pe termen scurt pentru veniturile din semiconductori s-au înrăutățit”, a declarat Richard Gordon, Practice VP la Gartner. „Deteriorarea rapidă a economiei globale și slăbirea cererii din partea consumatorilor vor avea un impact negativ asupra pieței semiconductorilor în 2023”.

Analistul estimează că veniturile globale din semiconductori vor totaliza 596 de miliarde de dolari în 2023, în scădere față de prognoza anterioară de 623 de miliarde de dolari.

Practic, piața ar urma ca, în 2023, să se întoarcă la valoarea din 2021, când veniturile globale au atins 595 miliarde de dolari, cu 26,3% mai mult față de 2020.

În prezent, piața semiconductorilor este polarizată între piețele orientate către consumatori și piețele orientate către întreprinderi.

Slăbiciunea de pe piețele orientate către consumator este determinată în mare parte de scăderea veniturilor cauzată de creșterea inflației și a ratelor dobânzilor, dar și de reprioritizarea cheltuielilor oamenilor către alte domenii, cum ar fi călătoriile, petrecerea timpului liber și divertismentul, care au un efect negativ asupra achizițiilor de tehnologie.

Pe de altă parte, piețele orientate către întreprinderi, cum ar fi rețelele de întreprinderi, calculatoarele de întreprindere, transportul industrial, medical și comercial, au fost, până în prezent, relativ rezistente, în ciuda încetinirii macroeconomice iminente și a preocupărilor geopolitice.

„Rezistența relativă a piețelor orientate către întreprinderi provine din investițiile strategice ale corporațiilor care doresc să își consolideze infrastructura pentru a continua să susțină forța de muncă de la domiciliu, planurile de extindere a afacerilor și strategiile de digitalizare în curs”, a declarat Gordon.

Veniturile din segmentul de memorii vor scădea cu 16%, în 2023

Pentru ce a mai rămas din anul 2022, piața memoriilor urmează să se confrunte cu o cerere șubredă, stocuri supradimensionate și clienți care fac presiuni pentru prețuri considerabil mai mici. Ca urmare, piața memoriilor va rămâne stabilă în 2022 și se preconizează că va scădea cu 16,2% în venituri în 2023.

Înrăutățirea perspectivelor economice are un impact negativ asupra producției de smartphone-uri, PC-uri și electronice de consum, ceea ce duce piața memoriilor DRAM la o ofertă excedentară pentru restul anului 2022 și primele trei trimestre din 2023.

Analiștii Gartner prevăd că veniturile din segmentul de memorii DRAM vor scădea cu 2,6%, la 90,5 miliarde de dolari în 2022 și vor scădea în continuare cu 18% în 2023, la 74,2 miliarde de dolari.

Întreruperea fabricației memoriilor NAND, care a avut loc în primul trimestru din 2022, a crescut prețurile și a mascat deteriorarea rapidă a cererii, ceea ce a dus la un exces de stocuri în al treilea trimestru din 2022, care se preconizează că se va prelungi în prima jumătate a anului 2023.

Totodată, analiștii estimează că veniturile NAND vor crește cu 4,4% până la 68,8 miliarde de dolari în 2022, dar se vor diminua cu 13,7% în 2023, la 59,4 miliarde de dolari.

„În timp ce deteriorarea mediului macroeconomic va slăbi cererea de consum, ne așteptăm la un consum de semiconductori relativ mai bun din partea mediului de afaceri. În consecință, piețe precum cea industrială, a infrastructurii de telecomunicații și a centrelor de date vor fi mai puțin afectate de sentimentul și cheltuielile consumatorilor pe termen scurt”, a mai declarat Gordon.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:38 - Premierul Marcel Ciolacu: Nu există nici o paralelă între eventuala candidatură a președintelui Iohannis la NATO și faptul că alegerile pentru funcția de președinte au fost stabilite în luna septembrie (VIDEO)
20:31 - Un elev din cinci nu a rezolvat un exercițiu de clasa a II-a la simularea Evaluării Naționale, la Matematică
20:24 - Babs se pregătește de primăvară cu operații estetice. La ce proceduri a apelat fosta iubită a lui Dorian Popa
20:21 - Grindeanu: Testul cel mai important e în acest an, astfel încât să avem președinte, să câștigăm alegerile parlamentare, locale și europarlamentare / Ciolacu: Trebuie să fie realiști. Niciun partid politic nu va putea câștiga totul
20:14 - Criză de medici stomatologi la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani / Unitatea de Primiri Urgențe a rămas fără linie de gardă
19:53 - Un bărbat băut a lovit șase copii pe trecerea de pietoni. Șoferul este condamnat la ani grei de închisoare
19:44 - Mai multe ONG-uri cer Guvernului reducerea termenului pentru viză de flotant, înainte de alegeri
19:27 - Sabin Sărmaș (PNL): Am anunțat că voi candida la Primăria Cluj-Napoca, asta în măsura în care Emil Boc nu decide să aleagă alt traseu (VIDEO)
19:25 - Grecia își propune să rezolve deficitului forței de muncă. Vrea să aducă 40.000 de angajați din șase țări
19:18 - Bogdan Matei (PSD), despre scandalul care vizează conducerea APIA: “Este atributul unui minister cum își coordonează departamentele suport” (VIDEO)