Comercianții de energie din Europa atacă statul român pentru că vrea să sprijine consumatorii. De statele vestice nu spun nimic

Comercianții de energie din Europa atacă statul român pentru că vrea să sprijine consumatorii. De statele vestice nu spun nimic
Foto: flickr.com

Avertisment la cele mai înalte niveluri al traderilor europeni de energie: Supraimpozitarea românească riscă să ″destructureze″ întreaga piață continentală, arată Profit.

Se critică decizia statului român fără a se menționa că taxa de solidaritate a fost chiar ideea Comisiei Europene

Comercianții de energie susțin că recenta ordonanță de urgență a Guvernului României de modificare a legislației de sprijinire a consumatorilor de energie, prin extinderea și înăsprirea dramatică a supraimpozitării tranzacțiilor jucătorilor din sector, în primul rând a exporturilor, riscă să declanșeze o reacție în lanț care să ducă de-a dreptul la ″destructurarea″ pieței europene integrate de electricitate.

Ei adaugă că statul român ar putea să provoace mari probleme de aprovizionare la iarnă nu doar în România, ci la nivelul întregii regiuni.

″EFET își exprimă marea îngrijorare cu privire la adoptarea OUG nr. 119/2022, întrucât aceasta conține măsuri cu impact negativ direct asupra piețelor angro de energie și a formării prețurilor pe aceste piețe, cu încălcarea directă a principiului liberei circulații a bunurilor, și va duce (dacă nu va fi modificată rapid) la insolvența participanților locali la piață, ceea ce va declanșa un efect de domino ce va destructura piața europeană integrată de electricitate.

În consecință, este urgentă și de cea mai mare importanță amendarea OUG nr. 119/2022, prin eliminarea acestor măsuri, pentru prezervarea funcționării pieței de energie în România, precum și în Uniunea Europeană și în Comunitatea Energiei″, se arată în document, analizat de Profit.ro, în care se cere abrogarea ″imediată″ a ordonanței.

Comercianții de energie nu vor solidaritate cu consumatorii

EFET îi are ca membri practic pe toți marii jucători naționali și multinaționali activi pe piețele de energie și gaze din Europa. Scrisoarea este adresată Președinției României, celor două camere ale Parlamentului, Cancelariei Primului-Ministru, Ministerului Energiei și ANRE, precum și Comisiei Europene, Agenției Europene de Cooperare a Reglementatorilor din Energie (ACER) și Secretariatului Comunității Energiei.
EFET.

Acuzațiile vin în urma extinderii obligației de plată a contribuției de solidaritate la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică la toți participanții la piață, inclusiv traderi, după ce inițial aceasta se aplica doar producătorilor, la extinderea acestei obligații și la companiile nerezidente în România, precum și la taxarea profitului din exporturile de energie cu 100% și a celui din tranzacții cu livrare internă cu 98%.

Au trecut doar câteva zile de când chiar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyan spunea că toate companiile de energie cu emisii reduse de carbon, furnizorii de energie regenerabilă și nucleară care au obținut „venituri enorme… la care nu au visat niciodată” din generarea de electricitate se vor confrunta cu o taxă pe profit, a declarat Von der Leyen, iar veniturile vor fi alocate pentru a ajuta consumatorii și companiile naționale să plătească facturile „astronomice”.

Deși nu a menționat cifre specifice, un document care a fost dezvăluit și văzut de The Guardian arată că Comisia dorește o limită de 200 de euro pe megawatt oră pentru prețul energiei electrice generate de tehnologiile cu emisii reduse de carbon.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”