Consiliul Concurenței: Cererea pentru vaccinuri gripale a explodat în acest an, dar prețurile din farmacii au rămas la fel

Consiliul Concurenței: Cererea pentru vaccinuri gripale a explodat în acest an, dar prețurile din farmacii au rămas la fel
Foto: pixabay.com

Consiliul Concurenței precizează că în acest an, deși a existat o creștere a cererii pentru vaccin gripal, iar dozele comercialiate s-au suplimentat cu aproximativ 50% atât prin Programul Național de Sănătate, cât și pe piața liberă, prețurile vândute în farmacii s-au menținut la același nivel față de anul trecut.

Cum a evoluat prețul vaccinurilor gripale în contextul unei explozii a cererii

Potrivit autorității de concurență, în perioada august – octombrie 2020, s-au comercializataproximativ 1,1 milioane doze de vaccin gripal, din care 75% au fost distribuite prin Programul Național de Sănătate, diferența fiind vândută pe piața liberă, prin farmacii. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut, s-au vândut 736.560 doze de vaccinuri gripale, procentul distribuit prin Programul Național de Sănătate fiind tot de 75%.

Pentru sezonul 2020-2021, s-au achiziționat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, din care 330 000 doze s-au distribuit în luna septembrie și 500.000 în octombrie. Ministerul Sănătății a mai anunțat că930.000 doze de vaccin gripal vor ajunge, în perioada următoare, la direcțiile de sănătate publică și mai apoi în cabinetele medicilor de familie, ultima tranșă urmând să fie livrată la începutul lunii decembrie.

În România, sunt autorizate pentru a fi puse pe piață trei vaccinuri gripale:Vaxigrip, Influvac, disponibile sub formă de seringă preumplută, șiFluenz,sub formă de spray sau aplicator nazal.

Deși toate cele trei vaccinuri vizează aceleași tulpini de virus, Vaxigrip și Influvac au o Denumire Comercială Internațională (DCI) comună – vaccin gripal inactivat, iar Fluenz are o DCI distinctă, respectiv vaccin gripal viu atenuat.

Cum sunt comercializate vaccinurile gripale

Vaccinurile gripale sunt incluse în Programul Național de Vaccinare și se distribuie prin intermediul medicilor de familie pentru a fi vaccinate gratuit persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituționalizați, personalul medical şi gravidele, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Astfel, Ministerul Sănătății a încheiat, anul trecut, un Acord cadru de achiziționare de vaccin gripal inactivat (Vaxigrip/Influvac) pentru o perioadă de 4 ani.