Consumul mediu de băuturi alcoolice pe locuitor, a crescut anul trecut la toate categoriile de băuturi, în comparație cu anul 2020.
Potrivit datelor centralizare de Institutul Național de Statistică, consumul de bere a crescut cu 0,3 litri, cel de vin cu 2,6 litri, cel de băuturi alcoolice distilate cu 1,8 litri, iar cel de băuturi nealcoolice cu 26,4 litri.
În ceea ce privește resursele totale de bere, acestea au fost mai mici cu 107.300 hl față de anul precedent, fiind asigurate în procent de 93% din producția anului 2021. Importul de bere a crescut cu 7,7%.
În comparație cu anul 2020, anul trecut disponibilul de bere pentru consum uman a scăzut cu 0,4%, iar producția de bere s-a diminuat cu 308.000 hl. Referitor la resursele totale de vinuri, acestea au crescut cu 658.100 hl, majorare datorată în principal producției de vinuri, care a crescut în anul 2021 față de 2020 cu 11,5%.
Importul de vinuri şi stocul iniţial de vinuri a înregistrat un avans în anul 2021 cu 31,3% (+138.700 hl), respectiv cu 2% (+51.600 hl). Ponderea producţiei de vinuri în resursele totale a crescut cu 1,1 puncte procentuale, iar ponderea importurilor de vinuri s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale. Aportul stocului iniţial la formarea resurselor totale de vinuri a scăzut cu 2,4 puncte procentuale, scrie G4media.
O foarte mare parte din resursele de vin a fost destinată consumului uman, care a crescut cu 466.200 hl față de anul 2020. Exportul de vinuri a scăzut cu 9.900 hl. În ceea ce privește resursele de băuturi alcoolice distilate au fost mai mari față de anul precedent cu 88.800 hl alcool 100%.
Producţia de băuturi alcoolice distilate a fost constituită în cea mai mare parte din lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate. Resursele totale de băuturi alcoolice distilate din grupa „Lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate” au fost mai mari cu 24.600 hl alcool 100%, comparativ cu anul precedent.
Disponibilul pentru consumul uman a reprezentat 74% din resursele totale. Consumul mediu de lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate, a crescut de la 0,8 la 1,2 litri alcool 100%, pe locuitor, în anul 2021. O altă grupă de băuturi alcoolice distilate este reprezentată de rachiurile naturale şi coniac.
Resursele totale de băuturi din grupa ‘Whisky, gin, rom, votcă’ au fost mai mari cu 59.600 hl alcool 100% faţă de cele din anul precedent. Nivelul importului de băuturi din grupa ‘Whisky, gin, rom, votcă’ a fost mai mare faţă de anul precedent cu 68,2%, având un aport, la formarea resurselor totale, mai mare cu 9,1 puncte procentuale.
Comparativ cu anul precedent, disponibilul pentru consum uman a crescut cu 177.700 hl alcool 100%. Cantităţile de băuturi alcoolice distilate şi vinuri (în echivalent alcool 100%) destinate utilizării industriale au scăzut cu 47,8% faţă de nivelul anului precedent.
Consumul mediu de alcool, pe locuitor, a crescut cu 11,5%. În cazul băuturilor nealcoolice, resursele totale (ape minerale, băuturi răcoritoare şi bere fără alcool) au crescut cu 5.943.200 hl, faţă de anul precedent.
Consumul mediu de băuturi nealcoolice, pe locuitor, a înregistrat o creştere cu 12,7% (+26,4 litri). Consumurile medii de băuturi nealcoolice, pe locuitor, au evoluat astfel: consumul de băuturi răcoritoare a crescut cu 28,5% (+25,5 litri), consumul de bere fără alcool cu 25,7% (+0,9 litri), iar consumul de apele minerale s-a menţinut constant.