Creditele vor deveni tot mai scumpe. Care este secretul ratelor mici: recomandările specialiștilor

Creditele vor deveni tot mai scumpe. Care este secretul ratelor mici: recomandările specialiștilor
Foto: Pixabay

Scumpirile în lanţ continuă şi pe partea de rate. Ieri, indicele ROBOR a înregistrat cel mai mare prag din ultimii 12 ani.

Pentru că ratele sunt în continuă creștere, românii sunt în căutarea soluțiilor pentru a scădea sumele restante, notează Antena3.

Pentru un credit în valoare de 250.000  de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, rata calculată cu indicele ROBOR a ajuns la 2.478 de lei.

 Pentru a scăpa de ratele mari sunt mai multe variante

Prima variantă ar fi să treceţi la indicele IRCC care este mai mic decât ROBOR în prezent, însă tot variabil.

Dacă s-ar opta pentru această soluție, indicele IRCC în prezent este 2,65%, rata ar scădea cu până la 720 de lei, ajungând la 1.758 de lei.

O altă variantă este trecerea la dobândă fixă, unde rata pentru acelaşi credit ar scădea cu 258 de lei. Aici sunt. Însă, aici sunt mai multe condiții de îndeplinit și crește riscul de a nu fi acceptată cererea.

Ce se poate întreprinde împotriva ratelo dublate de ROBOR

Ultima variantă este trecerea la Euribor. Aici rata ar putea scădea cu până la 1.000 de lei. Analiștii menționează că Euribor este în creștere, iar în perioada următoare toate dobânzile vor creşte.

Conform datelor BNR, în luna iunie un număr de 170.865,4 români au credite la bancă, dintre care 105.200 pentru locuinţe.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe