Curentul electric, mai ieftin din luna noiembrie. Ce e important de știut despre plafonarea prețului la energie și compensarea facturilor

Curentul electric, mai ieftin din luna noiembrie. Ce e important de știut despre plafonarea prețului la energie și compensarea facturilor
Foto simbol: Pixabay

Schema de ajutor la plata facturii de energie electrică pentru consumatorii casnici a intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie și este prevăzută să dureze până la 31 martie 2022, fiind în esență un mecanism de sprijin care ar putea conduce la scăderi semnificative în cazul facturilor la curent, transmite Economica.net.

Prin plafonare și compensare, curentul electric este mai ieftin începând cu luna noiembrie

Pentru consumatorul casnic, prețul maxim al energiei electrice este plafonat la valoarea de 1 leu/kWh, cu toate tarifele și taxele, până la final de martie. Astfel, chiar și dacă se va scumpi energia electrică în acest interval de timp, beneficiarul nu va plăti mai mult de 1 leu/kWh.

Factura va scădea și mai mult în cazul persoanelor care au un consum maxim de 330 kWh pe lună, măsură valabilă în aceeași perioadă. Practic, pe lângă plafonare, se aplică și o compensare la factură. Concret, din prețul actual – unul de cel mult 1 leu/kWh – se scad automat 29 de bani/kWh. Acestea fiind spuse, cei care beneficiază și de compensare nu vor plăti mai mult de 71 de bani/kWh până la finalul iernii.

Totuși, după ce au fost aplicate toate scăderile, compensarea nu poate coborî prețul final sub 68 de bani/kWh.

Pentru a beneficia de mecanism nu trebuie să faci nimic în plus. Reducerea se acordă automat în factura consumatorului casnic.

Important de reținut este că nu vei mai beneficia de compensare dacă depășești fie și cu un kWh pragul de 330 kWh pe lună. Plafonul ar trebui să fie suficient pentru persoanele care nu au locuințe foarte mari sau mulți consumatori, însă ar fi bine să ne verificăm din când în consumul.

La fel de important ar fi să notezi indexul contorului și să îl trimiți lunar furnizorului. Astfel, se evită facturile de regularizare pe care furnizorul le trimite raportat la consumul estimat de el. O factură de acest gen ar putea avea un consum mai mare de 330 kWh și nu vei mai beneficia direct de compensare, ci cel mult abia după lungi discuții cu furnizorul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
17:10 - Ambasadorul României în SUA, despre atacul din Texas:„Lumea e îngrozită de ce s-a întâmplat în Texas” /Membri ai comunității de români dețin arme
17:09 - Nicolae Ciucă, îndemn pentru aleșii locali liberali: Trebuie să fim aproape de oameni și să răspundem preocupărilor lor. PNL are soluții și își revigorează viața de partid (VIDEO)
16:47 - Nicolae Ciucă: Administrațiile liberale sunt un model în Europa Centrală și de Est / Avem la dispoziție 90 de miliarde, bani europeni. E nevoie de descentralizare și eficiență (VIDEO)
16:44 - Fostul director de Formula 1, Bernie Ecclestone, arestat pentru că deținea o armă în timpul îmbarcării unui zbor spre Elveția
16:32 - Nicolae Ciucă: Succesele din administrație s-au convertit în încredere în politicienii liberali. Faptul că PNL e zi la guvernare se datorează și realizărilor aleșilor locali ai partidului (VIDEO)
16:22 - Parchetul European anchetează modul în care au fost cheltuiți banii din proiectul ITI Delta Dunării. Percheziții în 15 locații. Prejudiciul calculat de procurori
16:21 - Adrian Mititelu ar urma să iasă din închisoare. Fiul său a anunțat că patronul FCU Craiova a câștigat procesul la Curtea Constituțională
15:58 - Maria Zaharova, supărată foc pe YouTube. Ministerul de Externe rus vine cu o răzbunare
15:55 - Bolurile de Supă din Carton,Cea Mai Bună Soluție Pentru un Viitor Eco Friendly
15:52 - Fabrica de zahăr din Luduș va fi cumpărată de statul român de la compania franceză care vrea să o vândă