Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, crede că România poate evita o recesiune în 2023, dar creşterea PIB va fi mult mai mică, probabil între 1,5-2,5%. Dăianu a insistat că decidenții trebuie să se țină de investiții și să folosească fondurile europene pe care le avem la dispoziție. Preşedintele Consiliului Fiscal a mai declarat că inflația va coborî spre 10% la finele anului viitor, asta dacă nu vor exista alte şocuri adverse puternice.
„România poate evita o recesiune în anul ce vine, dar creşterea PIB va fi mult mai mică – probabil între 1,5 – 2,5%, faţă de aproximativ 5% în 2022. Guvernul are de rezolvat o ecuaţie foarte dificilă: să evite intrarea în recesiune reducând în acelaşi timp deficitul bugetar către ţinta extrem de ambiţioasă de 4,4% din PIB (în 2023) şi orientând resurse către apărare şi asistenţa pentru cetăţeni şi firme vulnerabile”, a declarat Daniel Dăianu, pentru Agerpres.
Acesta a pus accent pe numeroasele avantaje ce decurg din statutul nostru de țară membră UE, dar a precizat că trebuie să ne urmărim mai bine interesele în cadrul Uniunii.
„Uniunea este un proiect ce a făcut mult bine, a contribuit la pace pe continent şi este mare lucru că România este stat membru. Să ne imaginăm cum ar fi fost ca România să nu fie parte din UE şi NATO. Dar în UE există şi interese divergente, relaţii de putere ce creează asimetrii, decizii nedrepte, vezi Schengen, chiar standarde duble de facto etc. Afirm aceasta ştiind că nu există organizaţie infailibilă, perfectă, în lume. Şi depinde şi de noi să ne atenuăm statutul de periferie economică, să facem ca UE să funcţioneze mai bine. Oricum, trebuie să valorificăm mai bine resursele de care dispunem, în folosul nostru. 2023 va fi un alt an tare complicat pentru mulţi cetăţeni, mediul de afaceri, instituţiile statului roman. Avem şi războiul din Ucraina, care poate deveni de uzură. Să încercăm să trecem prin greutăţi cu daune cât mai mici amintindu-ne şi de zicala că unde sunt mai mulţi puterea creşte, să ne bucurăm de ceea ce este bun în viaţa noastră”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.
Dăianu a mai declarat că liderii trebuie să se țină de investițiile pe care le-au promis. Bugetul de stat pe 2023 prevede investiţii publice de circa 7,2% din PIB.
„Acest nivel de investiţii este deosebit de important dacă avem în vedere nevoile economiei şi nivelul foarte jos al veniturilor fiscale, de circa 27% din PIB, în timp ce vecinii din Europa Centrală şi de Răsărit au o medie de 33-34% din PIB. Provocările viitoare reclamă creşterea veniturilor fiscale”, a afirmat el.
Cât despre inflație, acesta a precizat: „La noi inflaţia a atins se pare un platou mai mult sau mai puţin nivelat şi va coborî spre 10% la finele lui 2023 admiţând că nu vor exista alte şocuri adverse puternice”.