Florin Cîțu: ”Să terminăm cu proiectele populiste!” De ce nu vrea Ministrul Finanțelor plafonarea prețurilor la alimente

Florin Cîțu: ”Să terminăm cu proiectele populiste!” De ce nu vrea Ministrul Finanțelor plafonarea prețurilor la alimente
Foto: gov.ro

Economia românească resimte tot mai mult efectele crizei declanșate de noul coronavirus, iar Ministrul Finanțelor a ținut să facă niște lămuriri, în acest context.

Acesta nu privește cu ochi buni plafonarea prețurilor la alimente, fiind de părere că o astfel de măsură ar putea genera o penurie a acestora.

„Dacă am interveni asupra prețurilor și le-am bloca, la alimente și medicamente, probabil vom avea o problemă de aprovizionare. Ce am eu oficial nu îmi arată o explozie a acestor prețuri. A plafona astăzi prețurile ne-a putea duce la o penurie de produse”, a declarat Florin Cîțu despre proiectul adoptat deja de Senat, într-o intervenție la Digi24.

Creșterea excesivă a deficitului, peste 10%, ar putea duce la probleme de finanțare

„A crește deficitul la 10% îți creează o problemă de finanțare, degeaba spunem tuturor că dăm câte 1000 de euro, dacă nu îi ai. Bani ai din taxe și din împrumuri. De asta trebuie să fim foarte atenți. Putem să creștem deficitul, dar vom avea o problemă de finanțare. Să terminăm cu proiectele populiste. Nu putem să aruncăm cu bani în stânga și în dreapta că nu ajutăm pe nimeni”, a declarat Ministrul Finanțelor.

Guvernul PNL nu ia în calcul tăierea pensiilor și salariilor, dar nici varianta restructurării în sectorul bugetar.

Ministrul a mai precizat că se lucrează la o rectificare bugetară, ce se va face săptămâna viitoare, banii redistribuiți urmând să se ducă în Sănătate, echipamente, și concedii medicale.

În cadrul unui interviu telefonic acordat postului B1TV, Cîțua declarat că măsurile financiare luate de România sunt printre cele mai bune şi realiste, comparativ cu alte ţări europene.

„În această criză, costurile le suportăm cu toţii, indiferent de domeniile în care venim, de ceea ce am făcut. Este clar că este vorba de un efort colectiv şi trebuie să îl suportăm cu toţii, din solidaritate, pentru că este o criză care ne afectează pe toţi. Doar dacă împreună suportăm costul, împreună vom putea după aceea să şi ieşim în partea cealaltă“ – a spus ministrul.

De partea cealaltă, Ministerul Muncii a anunțatcă au fost înregistrate aproape 800.000 de contracte individuale de muncă suspendate și peste 155.500 de contracte încetate, majoritatea din din industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, construcții, hoteluri și restaurante.

Violeta Alexandru a anunțat că este luat în calcul scenariulpotrivit căruia un milion de persoane vor ajunge în șomaj tehnic.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE
22:56 - Măsuri urgente în SUA. Joe Biden închide din nou granițele, după descoperirea variantei Omicron de SARS-COV-2