Economia Rusiei se va confrunta cu cea mai mare recesiune din 1994

Economia Rusiei se va confrunta cu cea mai mare recesiune din 1994
Putin a supraviețuit unei tentative de asasinat. Foto: Hepta/DPA Images.

Rusia se va confrunta cu cea mai profundă criză economică din aproape trei decenii, în contextul presiunii sancțiunilor impuse de SUA și statele europene, notează Bloomberg.

Potrivit calculelor interne a Ministerului de Finanțe, PIB-ul Rusiei ar putea scădea cu 12% în acest an.

Rusia se va confruntă cu o criză fără precedent

În același timp, Ministerul rus de Finanțe se așteptase anterior la o scădere de 8% a PIB-ului. Dacă prognoza Trezoreriei se dovedește a fi corectă, ar putea șterge aproximativ un deceniu de creștere economică.

„Principalele dezavantaje sunt embargoul petrolului, refuzul UE de gaz rusesc, precum și o creștere a fluxului de companii străine. Toate acestea sunt susceptibile să se extindă treptat, odată cu transferul unei mari cantități negative până în 2023″, spune un expert rus, citat de Bloomberg.

Fără a ține cont de acești factori și doar pe baza sancțiunilor actuale, expertul prevede o contracție de 10,8% în 2022 și de aproximativ 5% în 2023.

Anterior, s-a raportat că în 2023, Federația Rusă și economia sa se vor afla într-o „situație foarte dificilă”.

În același timp, țările lumii civilizate continuă să impună sancțiuni economice puternice împotriva țării agresoare. UE și SUA pregătesc deja cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta include și o clauză ce se referă la petrolul rusesc.

Urmăriți B1TV.ro și pe