Enel anunță oficial ieșirea din România în 2023: “Exit from Romania”. Italienii au mai vrut să vândă acum trei ani operațiunile din România

Enel anunță oficial ieșirea din România în 2023: “Exit from Romania”. Italienii au mai vrut să vândă acum trei ani operațiunile din România
sursă foto: captură YT

Enel plănuiește ieșirea din România în 2023, potrivit prezentării strategiei viitoare făcute de companie în aceste momente.

Activele vor fi scoase la vânzare

Grupul italian Enel, prezent în România pe segmentul de distribuție, furnizare și producție de energie electrică intenționează să iasă în 2023 de pe piața din România “Exit from Romania” scria în prezentarea pe care a susținut-o marți directorul general al Enel, Francesco Starace, la Milano, la evenimentul anual al companiei, “Capital Markets Day”, anunță Economica.

Ieșirea face parte din strategie de repoziționare strategică a grupului, care în 2023 mai presupune ieșirea din Peru și Argentina.

„Anul de referință al strategiei de eficientizare pe termen lung a grupului este preconizat a fi 2023. În mod specific:

Activitățile din Europa se vor concentra în jurul Italiei și Spaniei, cu vânzarea activelor din România;
în America Latină, Grupul se așteaptă să se retragă din Peru și Argentina;

Unele zone geografice, cum ar fi Australia și Grecia, se așteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship;

Se preconizează că se va cristaliza valoarea portofoliului de gaze din Spania;

Se așteaptă ca activele din Ceará să fie vândute pentru a se concentra mai mult pe rețelele de distribuție din mega-orașe (Rio și São Paulo);

Se va cristaliza, de asemenea, valoarea altor active regenerabile minore care nu sunt legate de baze de clienți importante în aval”, arată Enel.

Presa din Grecia relata în luna octombrie a acestui an că grupul energetic grec PPC (Power Public Corporation) ar intenționea să cumpere activele grupului Enel din România. Enel a negat ulterior informația.

Italienii au mai vrut să vândă acum trei ani operațiunile din România dar s-au răzgândit și au anunțat că vor „suprainvesti” în România, dar asta a fost înainte de venirea crizei. PPC are avantajul că actualul CEO a fost șef al Enel România, deci cunoaște foarte bine compania.

Și mai recent, luna aceasta, mai multe surse au declarat pentru Bloomberg că grupul italian de utilităţi Enel SpA analizează noi vânzări de active din afara Italiei, în ideea de a-şi reduce datoriile de 70 de miliarde de euro şi a putea finanţa noi investiţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe