Energie și gaze naturale plafonate, cel mai probabil din septembrie

Energie și gaze naturale plafonate, cel mai probabil din septembrie
Ministrul ucrainean al Energiei le cere cetățenilor să-și plătească facturile: „Sprijinirea sistemului energetic este foarte importantă astăzi”. Sursa FOTO: Pixabay.com

Sunt negocieri intense în coaliția de guvernare pentru revenirea la prețuri reglementate pentru energia electrică și gazele naturale. Acest lucru ar urma să se întâmple din luna septembrie, au declarat surse politice pentru Realitatea Plus. Prețurile au fost liberalizate din vara anului 2020 și de atunci facturile românilor au crescut constant.

Liberalizarea prețurilor contestată

Propunerea de revenire la o piață în care prețurile să fie reglementate de stat vine din partea PSD, care susține că în actualul context, național și internațional, multor români le va fi din ce în ce mai greu să suporte facturile, mai ales că se apropie sezonul rece. De altfel, social-democrații susțin, în paralel, și o formă de plafonare, pe o perioadă limitată de timp.

Potrivit PSD, ”reglementarea pieței energetice reprezintă un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor. Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”.

Denaturarea pieței

Pe de altă parte, atât PNL, cât și unii specialiști în energie susțin că impunerea unor prețuri ar denatura piața, iar efectul ar fi că statul ar urma să plătească drept compensare sume tot mai mari. În acest sens este invocată situația din iarna și primăvara acestui an, când Executivul a estimat că valoarea totală a schemelor de ajutor va fi de circa 9 miliarde de lei, dar s-a ajuns la circa 40 de miliarde de lei, potrivit Realitatea Plus.

Urmăriți B1TV.ro și pe