Euro a atins un nou nivel record. Specialist: „Pe termen mediu și lung, deprecierea cursului de schimb se va transfera către consumatorul final, adică prețuri mai mari” (VIDEO)

Euro a atins un nou nivel record. Specialist: „Pe termen mediu și lung, deprecierea cursului de schimb se va transfera către consumatorul final, adică prețuri mai mari” (VIDEO)

Euro a atins, vineri, un nou nivel record, informează B1 TV. Moneda europeană a ajuns azi la 4,8492 lei. Precedentul record a fost atins pe 17 martie, când a fost 4,8448 lei. Dolarul a scăzut cu 0,06%, la 4,0915 lei pe unitate. Iar francul elveţian a coborât cu 0,03%, la 4,4940 lei pe unitate, comparativ cu nivelul atins joi, de 4,495 lei.

Consultantul financiar Adrian Bența se așteaptă ca acest trend să continue, în contextul în care cererea de produse din import este mare. Acesta a mai precizat că deprecierea cursului se va vedea și în prețuri, care vor fi mai mari.

„Trebuie să fim foarte atenți la finanțele personale, pentru că cei care au rate la bănci exprimate în euro, vor plăti mai mult. La fel cei care au contractat servicii de utilități exprimate în euro, cum ar fi abonamentele la telefon. Pe termen mediu și lung, cu siguranță această depreciere a cursului de schimb se va transfera către consumatorul final, adică prețuri mai mari”, a declarat Adrian Bența, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebat dacă se așteaptă ca deprecierea leului să continue, consultantul financiar a explicat: „Probabil da, într-adevăr, e posibilă o depreciere a leului. Depinde de intervenția Băncii Naționale. Să nu uităm că încă de la începutul anului se estima că leul va atinge un 4,90. Unii economiști spuneau chiar 5 lei. Deci tendința este normală datorită consumului unor bunuri provenite în mare parte din import. Atunci când ai o cerere mare de bunuri de import ai și cerere de valută, ca să plătești acele bunuri. Cu alte cuvinte, valuta este o marfă și cu cât cererea e mai mare și deprecierea este mai mare”.

Întrebat despre cauzele acestei evoluții a cursului, Bența a răspuns: „Balanța de plăți este una deficitară. Avem un dezechilibru al macrobalanței comerciale și cred că principala cauză e această cerere de consumare a unor bunuri din import în această perioadă”.

Ultima oră
08:50 - Adrian Vasilescu (BNR): „Haosul liberalizării pieței a determinat o creștere de 46% a prețurilor la energie în România, caz unic în UE”. Care sunt perspectivele cu privire la inflație, pentru 2022
08:30 - Anunțul dr. Tudor Ciuhodaru, despre varianta Omicron: „Prin prisma mutațiilor e o variantă îngrijorătoare, dar aceste lucruri trebuie să se confirme și în viața reală” (VIDEO)
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)