Euro, un nou maxim istoric: Cursul se apropie de 4,48 lei. „Piețele sunt nervoase, în așteptarea unor măsuri concrete privind ordinea politică”

Euro, un nou maxim istoric: Cursul se apropie de 4,48 lei. „Piețele sunt nervoase, în așteptarea unor măsuri concrete privind ordinea politică”

Euro continuă să crească și ajunge joi la un nou maxim istoric, după ce miercuri înregistrare un nou record. Cursul de referinţă a urcat joi la 4,4796 lei/euro, cu 0,81 bani mai mult de faţă de rata publicată miercuri, de 4,4715 lei/euro.

Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 0,43 bani, de la 3,7236 lei/franc la 3,7279 lei/franc, şi a atins un nou maxim al ultimelor zece luni.

Leul s-a depreciat joi şi în raport cu dolarul, astfel că rata de referinţă pentru dolar a avansat cu 2,85 bani, la 3,5827 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedentă, de 3,5542 lei/dolar. Un curs oficial mai mare decât cel de joi a fost atins pe 5 iunie, când dolarul a fost la 3,5918 lei.

Analistul economic Ionel Blănculescu a declarat joi că piețele sunt nervoase și așteaptă măsuri concrete în ceea ce privește ordinea politică în România.

„Schimbările din mediul politic nu trebuie să afecteze mediul economic. Piețele sunt nervoase, în așteptarea unor măsuri concrete în ceea ce privește ordinea politică în România, însă mediul economic trebuie să-și continue cu încăpățânare mersul înainte pentru că știm că astfel de volalitilități sunt vremelnice”
, a spus Blănculescu.

Întrebat dacă procesul de suspendare a președintelui Traian Băsescu are vreo influență asupra cursului valutar, Blănculescu a declarat: „Subiectul acesta este extrem de complicat, nu neapărat prin suspendarea propriu-zisă, și vom asista la o perioadă de o nouă campanie electorală extrem de virulentă. Există posibilitatea ca prin efectele pe care le va genera să ne confruntăm cu efecte majore la nivelul sistemului politic din România. De aceea sistemul economnic trebuie să își continue trendul lucid, guvernul trebuie să-și mențină angajamentul făcut nouă”.

Blănculescu, despre cursul valutar

Embed: " />