Exporturile Gazprom au crescut în 2021, dar cele spre Europa au fost sub aşteptări / Nivelul de gaz rusesc este în continuă scădere

Exporturile Gazprom au crescut în 2021, dar cele spre Europa au fost sub aşteptări / Nivelul de gaz rusesc este în continuă scădere
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Exporturile de gaze naturale provenite din partea companiei rusești Gazprom către clienții din zona Uniunii Europene au crescut anul trecut cu 5,8 miliarde metri cubi (bcm), la 185,1 bcm, în timp ce livrările către Europa și-au ratat obiectivul, conform Bloomberg și Reuters, citate de către Agerpres.

Nivelul gazului, sub așteptări

Exporturile de gaze ruseşti spre Europa sunt atent analizate, după ce preţurile au atins luna trecută un nivel record. Chiar și așa, nivelul de gaz rusesc continuă să scadă pe măsură ce tensiunile din Ucraina se intensifică.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a precizat, marţi, că motivul creşterii preţului gazelor naturale este o speculaţie pe piaţă, făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom.

„Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piata făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom, s-au redus livrările de gaze prin Ucraina. Se presează practic operaţionalizarea conductei Nord Stream 2.

Noi estimăm că, după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei Nord Stream 2, preţurile gazelor naturale vor scădea”, a afirmat ministrul. Citește mai mult

Gazprom are influență asupra a aproape o treime din instalațiile de stocare aflate în Germania, Austria și Țările de Jos.

Gazele naturale, prețuri record în 2021

Spre exemplu, instalația deținută de Gazprom din localitatea germană Rehden are gaz la sub 10% din capacitate, deși era plină în octombrie 2019.

Prețul gazelor a înregistrat creșteri uriașe pe piețele de din Asia și Europa anul trecut, o situație alimentată de deficitul din rezervoare și de majorarea cererii pe fondul redresării economice post-COVID-19.

„Preocuparea principală a Ministerului Energiei, per ansamblu, este crearea de noi capacități de producție a energiei electrice, de întărire a rețelei de transport a energiei electrice, de dezvoltare a rețelei de transport de gaze și, în paralel, rețeaua de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, pentru a putea crește gradul de acces al românilor la gaze naturale.

Referitor la prețurile la gaze este o creștere pur și simplu dirijată de către Federația Rusă, de către Gazprom. Părerea mea apropo de gaze, după ce va fi operațional Nord Stream 2 vom vedea o scădere a prețului”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.

Tags:
Ultima oră
10:46 - Daniela Crudu, în lacrimi în emisiunea lui nea Marin. Comentariul prezentatorului a făcut-o să plângă în hohote, la Antena 1 (VIDEO)
10:43 - Fiica cea mică a lui Adrian Minune se pregătește de nuntă la doar 18 ani. Adriana Simionescu: „Eu nu concep să divorțezi. Ți-ai ales persoana nepotrivită, rămâi nefericită până la adânci bătrâneți” (GALERIE FOTO)
10:39 - Gabriela Ruse, eliminată de la Australian Open de Veronika Kudermetova. Tot miercuri a părăsit turneul și Jaqueline Cristian
10:38 - Radu Țincu: Valul 5 durează mai mult în Europa pentru că Omicron se transmite mult mai repede. În România e posibil să ajungem chiar la o triplare a numărului de cazuri în perioada următoare (VIDEO)
10:18 - Adolescent înjunghiat la Timișoara. Băiatul se îndrepta spre școală și ar fi avut o altercație
10:12 - Tranzacţie de 70 de miliarde de dolari: Microsoft cumpără Activision Blizzard
10:04 - Tentativă de omor la metroul din București. O femeie a încercat să arunce două persoane în fața trenului, la stația Lujerului (VIDEO)
09:56 - Record de decese COVID-19 în Australia, unde spitalele resimt tot mai mult presiunea variantei Omicron
09:48 - Ce a spus Andreea Marin când a fost întrebată dacă ar colabora cu Ștefan Bănică Jr. Răspunsul surprinzător a venit în direct, la TV
09:41 - Codin Maticiuc vrea să facă un film cu Liviu Vârciu. Ce sume a investit în pasiunea lui: „Sunt banii mei, nu-s împrumutați de la bancă” (GALERIE FOTO)