Republica Moldova primește 60 de milioane de euro de la UE pentru gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale. Deficitul a determinat Chișinăul să declare stare de urgență

Republica Moldova primește 60 de milioane de euro de la UE pentru gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale. Deficitul a determinat Chișinăul să declare stare de urgență
Foto: Facebook

Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 60 de milioane de euro în gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale, a anunțat miercuri Administrația prezidențială a Maiei Sandu, un anunț confirmat și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Bruxelles-ul și Chișinăul confirmă: Republica Moldova primește 60 de milioane de euro de la UE pentru a gestiona criza gazelor

„Asistența nerambursabilă este oferită ca urmare a unui dialog constant al autorităților moldovenești cu Uniunea Europeană”, spune Administrația prezidențială a Republicii Moldova.

Anunțul a fost confirmat și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avut o întrevedere cu premierul guvernului pro-european de la Chișinău, Natalia Gavrilița.

„Am fost bucuroasă să o întâlnesc pe premierul moldovean Natalia Gavrilița pentru a reitera susținerea noastră deplină pentru (Republica) Moldova. Consiliul de Asociere de mâine (joi, n.r.) va consolida și mai mult cooperarea noastră. În acest context, Comisia Europeană pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze actuala criză energetică”, a scris Ursula von der Leyen, miercuri, pe Twitter.

Maia Sandu i-a mulțumit pentru sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova.

„Comisia Europeană tocmai a anunțat debursarea a 60 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova în criza energetică. Mulțumesc, Ursula von der Leyen, pentru angajamentul de a sprijini Republica Moldova în a gestiona criza gazelor”, a scris președinta Republicii Moldova, tot pe Twitter.

Criza de aprovizionare cu gaze naturale a condus la declararea unei stări de urgență în Republica Moldova

Deficitul de gaze naturale a determinat autoritățile să instituie o stare de urgență în Republica Moldova, iar guvernul Gavrilița a realizat și o primă achiziție de gaze din resurse alternative.

Chișinăul poartă negocieri cu Gazprom pentru un nou acord de aprovizionare, în contextul în care vechea înțelegere a expirat la final de septembrie, iar concernul energetic rus amenință cu suspendarea exporturilor.

Ursula von der Leyen menționa încă de marți că experții Comisiei Europene sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației.

„O convorbire telefonică bună cu Maia Sandu. Suntem în contact regulat pentru a ajuta (Republica) Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de (Republica) Moldova. Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației. În prezent analizăm măsuri suplimentare de sprijin”, spunea președinta Executivului comunitar.

Ultima oră
20:06 - Doar 32.734 de persoane vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Câte au primit prima doză
19:46 - Florin Roman: PNL și PSD nu s-au adunat în coaliție din dragoste, au fost presiunea publică și matematica parlamentară / Ce spune liberalul despre rămânerea lui Florin Cîțu la conducerea partidului (VIDEO)
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis