Facturile, o povară tot mai mare: Ce riscă românii care nu își plătesc dările în 45 de zile

Facturile, o povară tot mai mare: Ce riscă românii care nu își plătesc dările în 45 de zile
Foto: zf.ro

Parlamentarii fac un "cadou" amar românilor în prag de Sărbători. De sâmbătă, facturile de căldură şi gunoi devin titluri executorii. Astfel că dacă nu sunt plătite în 45 de zile, companiile de utilităţi pot trece la executarea silită, mai ales în cazul celor care locuiesc la casă, informează știrileprotv.ro.

Aleşii au modificat recent legea, astfel că facturile pentru servicii precum apa, gunoiul, canalizarea sau căldura trebuie plătite în 15 zile calendaristice faţă de o lună cât era până acum. În caz contrar, încep să curgă penalităţile.

Potrivit noii legi, "factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu".
Iar dacă se ajunge la executarea silită, tot oamenii trebuie să achite şi onorariile de cel puţin câteva sute de lei, ale executorilor, spun avocaţii.

"Acolo va aparea aberația jurudică pentru că ne vom putea trezi pentru o factură de câțiva lei, 20-50 de lei, că vom avea un onorariu de executare silită ce poate ajunge chiar și la 500 de lei, sigur în funcție de suma executată", a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Asta pentru că executorul încasează din start 200 de lei onorariu de consultanţă, plus 10% din suma de recuperat şi toate cheltuielile făcute cu notificările.

Tot Parlamentul a decis ca facturile să fie emise până cel târziu pe 15 ale lunii, pentru luna care a trecut. Iar timpul obligatoriu de plată e la 15 zile de la data emiterii, nu 21 de zile de la data primirii facturii, cum era până acum.

Legea îi defavorizează mai ales pe cei care locuiesc la casă şi care încheie direct contracte cu firmele de utilităţi. Pentru cei de la bloc, executate silit vor fi asociaţiile de locatari, care vor cere apoi în instanţă recuperarea datoriilor de la cei care nu plătesc întreţinerea.

Ultima oră
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
22:32 - Un nou val de scumpiri lovește România în prag de sărbători. Sindicalist: „Vom mânca un cozonac mai scump cu 30%”
22:21 - Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor: Nicușor Dan a ales să facă marketing politic pe problema termiei. E o retorică a victimizării personale în care eu nu vreau să intru / Banii din buget se dau în baza unui algoritm (VIDEO)