Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Klaus Iohannis: România își dovedește capacitatea de a-și valorifica poziția geostrategică, mixul energetic și resursa umană calificată (VIDEO)

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Klaus Iohannis: România își dovedește capacitatea de a-și valorifica poziția geostrategică, mixul energetic și resursa umană calificată (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns sâmbătă în judeţul Caraş-Severin, unde vizitează Staţia de comprimare gaze naturale Jupa. Aceasta face parte din gazoductul BRUA, a cărui primă fază de realizare este finalizată.

Iohannis a susținut că BRUA este cel mai ambițios proiect din domeniul energiei, iar progresele realizate în finalizarea lui demonstrează că România e capabilă să-și valorifice poziționarea geostrategică, mixul energetic diversificat și resursa umană calificată.

Șeful statului a ținut să laude Transgaz ca fiind o companie matură, aflată pe drumul dezvoltării la scară regională.

Acesta a mai afirmatcă România are atuuri pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor și are capacitatea, totodată, de a contribui la securitatea energetică a UE.

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Klaus Iohannis: România își dovedeste capacitatea de a-și valorifica poziția geostrategică, mixul energetic și resursa umană calificată

Klaus Iohannis: BRUA,cel maiambițios proiect din domeniul energiei

„În primul rând, felicitări! Felicit Transgaz și conducerea ei pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei. E gazoductul BRUA, proiect realizat în bună măsură și cu fonduri europene. E o realizare deosebită, cu o încărcătură simbolică și prin faptul că marchează, în pragul Zilei Naționale, îndeplinirea unui obiectiv extrem de important pentru România. Anul trecut, cu ocazia unei alte inaugurări în cadrul proiectului BRUA, am decorat Transgaz. Vizita de azi e o confirmare a ce am spus atunci: Transgaz e o companie matură, aflată pe drumul dezvoltării la scară regională și capabilă de rezultate valoroase.

BRUA nu e singurul proiect la care a lucrat. Ungheni – Chișinău e un alt proiect major de investiții strategic pentru România și Republica Moldova, prin care ne bucurăm să fim iar aproape de românii de peste Prut.

România își dovedește capacitatea de a valorifica în mod corect poziția geostrategică, mixul energetic diversificat și resursa umană calificată”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a felicitat apoi întreaga echipă Transgaz, în frunte cu directorul Ion Sterian: „Vă doresc mult succes în continuare și aștept vești la fel de bune și despre alte ini.iative, care să apropie Românai de statutul de hub energetic regional”.

Klaus Iohannis: România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor

Șeful statului a mai declarat că România are atuuri pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor. Totodată, țara noastră contribuie la securitatea energetică a UE.

„Dezvoltarea sistemului de transport de gaze pe coridorul BRUA e o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a UE, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre. Prin interconectarea BRUA pe coridorul vertical, prin materializările exploatărilor offshore din Marea Neagră, care sperăm să debuteze cât mai curând, România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor.

Am convingerea fermă că fondurile investite în infrastructura de transport de gaze vor genera mai mult decât o pozitionare competitivă a României pe piețele de profil sau o reafirmare a credibilității țării noastre ca partener etalon pentru creșterea securității energetice în întreaga regiune”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: România e al doilea mare producător de gaze naturale din UE, dar jumătate dintre gospodării se încălzesc cu lemne de foc

Șeful statului a mai remarcat apoi paradoxul în faptul că, deși suntem al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, jumătate dintre gospodării se încălzesc în continuare cu lemne de foc. Iohannis a precizat că Guvernul PNL vizează, prin programul de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale, tocmai rezolvarea acestor probleme.

„Aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse va satisface mai bine cererea de pe piața internă și va conduce la un nivel sporit de predictibilitate și securitate în aprovizionare pentru consumatorii din România.

Să nu uităm că în România, deși suntem al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, jumătate dintre gospodării se încălzesc în continuare cu lemne de foc, utilizând instalații învechite și neperformante, care afectează sănătatea și poluează mediul.
Programul național de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale, inițiat de guvernul liberal în vara acestui an, are ca obiectiv tocmai rezolvarea acestor probleme. Conectarea comunităților din România, în ritm accelerat, la resursele de gaze naturale reprezintă o prioritate guvernamentală asumată, care se materializează pe zi ce trece”,
a spus șeful statului.

Acesta a precizat apoi că românii trebuie să beneficieze cu adevărat de resursele pe care țara le are, iar acestea trebuie exploatate inteligent și eficient.

„În același timp, doresc să încurajez, în contextul provocărilor asociate Pactului european Green Deal, și orientarea spre investiții în capacități de transport pentru combustibilul viitorului – hidrogenul”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Ultima oră
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)
21:45 - E oficial: Aventura lui Leo Messi la Barcelona s-a terminat. Anunțul clubului