Florin Cîțu: Anul viitor vom avea o creștere economică de cel puțin 4% (VIDEO)

Florin Cîțu: Anul viitor vom avea o creștere economică de cel puțin 4% (VIDEO)
Foto: Facebook / Florin Citu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat joi seară, în cadrul ”Talk B1”, moderat de Tudor Mușat, că anul viitor, respectiv în 2021, România va avea o creștere economică de cel puțin 4%.

Florin Cîțu: Economia în România, anul viitor, va avea o creștere de cel puțin 4%, deci va anula pierderea de anul acesta

Ministrul Finanțelor a menționat că pierderea de anul acesta este de 4%, însă va fi anulată de o creștere prevăzută în 2021.

”Estimările mele (în ceea ce privește creșterea economică negativă, n.r.) sunt de 4%, poate plus, minus 0.2 în jurul lui 4. Acolo estimez finalul de an. Așteptăm trimestrul 3. Cred ca acolo o să vedem ceea ce am spus, revenirea în V. Deci, trimestrul 3, avem o revenire. Bineînțeles că depinde acum, după această revenire, cât mergem mai departe, depinde foarte mult și cât investim, dar depinde și de ce se întâmplă în UE cu cererea de produse românești. Iarăși, trebuie să suplinim ceea ce se întâmplă pe produse românești, dacă nu mai sunt cerute afară, trebuie să impulsionăm economia locală. Dar, revenirea este certă, nu mai este o problemă. Acum contează pasul următor, cum ajungem la creștere. Toate estimările pe care le-am văzut eu, arată că economia în România, anul viitor, va avea o creștere de cel puțin 4%, deci va anula pierderea de anul acesta și se va vedea și o consolidare fiscală”, a afirmat oficialul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Deficitul bugetar a crescut la 6,36% din PIB în primele nouă luni

Amintim că execuția bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 67,27 miliarde de lei (6,36% din PIB).

Creșterea deficitului a dus la creșterea împrumuturilor menite să finanțeze cheltuielile bugetare. Acest deficit are loc n contextul crizei cauzată de pandemia de coronavirus, prin urmare mai mult de jumătate din deficit este rezultat din măsurile economice, luate de guvern pentru a salva companiile și locurile de muncă, susține ministerul.

Astfel, sume în valoare de 37,12 mld lei (3,51% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Previziuni economice dezastruoase până la mijlocul lui 2021

Experţii ne vorbesc despre şomaj în creştere, despre scumpiri în lanţ şi un euro de 5,15 lei, până la mijlocul anului 2021, informează B1 TV. De altfel, moneda europeană a atins un nou maxim istoric, a treia zi la rând, de 4.87 lei. Iar predicţiile sumbre nu se termină aici.

Experții spun că nu ar fi o surpiză să vedem un euro la 4,9 lei în octombrie, iar în primul trimestru al anului viitor undeva la 5 lei. Totul ar depinde, mai spun ei, de cum vor percepe investitorii situația politică din România pentru că oamenii de afaceri se așteaptă la stabilitate.

Sunt trei motive pentru care leul pierde teren la greu în fața monedei europene acum, spun experăii în economie.

„În primul rând avem acest deficit comercial, adică importăm mai mult decât exportăm. Pe de alta parte, este statul care are de plătit din ce în ce mai mult în contul ratelor la împrumuturile pe care le-a făcut. Avem cifre record din acest punct de vedere. Un lucru important este sentimentul investitorilor din piață, care văd că în economia României dezechilibrele se accentuează”, a explicat analistul financiar Adrian Negrescu.

Ultima oră
19:24 - Scandalul momentului în online-ul românesc. Autorul postării controversate spune că a glumit: „Femeile disponibile pentru sex să poarte un cerculeț la rever. Două cerculețe pentru sex în grup”
19:03 - Ursula von der Leyen, despre explozia prețului la gaze: „Ceea ce vedem este un fenomen global, nu doar unul existent în Europa”
18:51 - Iohannis, nemulțumit de cifrele campaniei de vaccinare. Mesaj tăios în prezența Ursulei von der Leyen: „Dacă ne-am fi vaccinat, nu am mai fi avut restricții”
18:44 - Ursula von der Leyen anunță că România a primit undă verde din partea Comisiei privind PNRR: „Nu e finalul călătoriei. Trebuie să implementăm aceste proiecte”
18:28 - Florin Cîțu, despre PNRR: Sunt incluse 107 investiții și 64 de reforme. Până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro (VIDEO)
18:25 - Klaus Iohannis, în cadrul vizitei Ursulei von der Leyen, după aprobarea PNRR: „Avem o responsabilitate uriașă, pentru a ne asigura că fondurile europene vor schimba fața României”
18:19 - Proiect de lege: Certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical. În caz contrar se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile
18:05 - Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19
18:00 - De ce o sfătuiește Mitică Dragomir pe Simona Halep să se retragă din tenis
17:46 - Ursula von der Leyen a vizitat Spitalul Universitar împreună cu premierul Florin Cîțu și cu președintele Iohannis