Florin Cîțu: Dacă unele companii de stat vor majora salariile, o fac din economiile lor / Guvernul nu a alocat bani suplimentar

Florin Cîțu: Dacă unele companii de stat vor majora salariile, o fac din economiile lor / Guvernul nu a alocat bani suplimentar
Captură Video - Florin Cîțu / Facebook

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a vorbit sâmbătă, într-o conferință de presă, desprecompaniile de stat care s-au arătat disponibile să ofere prime angajaților cu ocazia sărbătorilor de iarnă, și chiar să majoreze salariile. Cîțu susține că toate aceste cheltuieli se fac din economiile lor, întrucâtGuvernul nu a alocat surse de bani suplimentare la rectificare pentru creșteri salariale.

Cîțu: ”Nu au fost alocate fonduri suplimentare pentru salarii”

”La această rectificare nu au fost alocate fonduri suplimentare pentru salarii. Dacă au făcut economii şi au putut să-şi dea, e treaba lor. Vom face un audit la toate companiile de stat cum au fost cheltuiţi banii publici, dar să fie foarte clar, nu sunt fonduri salariale, iar bugetele aprobate anul acesta pentru aceste companii nu sunt cheltuieli suplimentare faţă de cele de salarii, sunt salariile de anul trecut. La rectificare niciuna nu a primit nimeni primit bani pentru creşteri cu cheltuielile salariale”, a declarat ministrul Finanțelor.

În momentul în care a fost întrebat desprecompaniileMetrorex, CNAIR sau Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care vor acorda bani în plus pentru angajați, ministrul a făcut următoarele afirmații:

”Nu ştiu situaţia. Eu am avut grijă ca la rectificare să nu fie alocate surse suplimentare pentru banii de salarii. Dacă au făcut economii prin restructurare, posibil să-şi dea, este treaba lor şi nu intru peste managementul lor. Dar un lucru este clar, ei nu au primit bani suplimentar”, a mai spus Cîţu.

”Deficitul bugetar a ajuns la 74 miliarde lei, adică 7% din PIB”

Zilele trecute, Florin Cîțu a anunțat că deficitul bugetar a ajuns după primele zece luni la 74,04 miliarde lei, adică 7% din PIB.

Din suma totală, 40,7 miliarde lei, adică 3,88% din PIB, reprezintă sumele care au fost lăsate în economie prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

”Dacă nu aveam cheltuieli excepţionale cauzate de pandemie, în 2020 aveam un deficit bugetar de circa 3% din PIB”,a declarat joi ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

Urmăriți B1TV.ro și pe