Gheorghe Ialomițianu: Dacă luăm alimentele de strictă necesitate și prețurile la energie și gaze, putem să ne ducem la o scădere a puterii de cumpărare cu 30%. Guvernul trebuie să investească foarte mult în producție (VIDEO)

Gheorghe Ialomițianu: Dacă luăm alimentele de strictă necesitate și prețurile la energie și gaze, putem să ne ducem la o scădere a puterii de cumpărare cu 30%. Guvernul trebuie să investească foarte mult în producție (VIDEO)
Foto: Gheorghe Ialomiţianu / Facebook

Guvernul trebuie să investească foarte mult în producție, a subliniat Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de finanțe, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

Gheorghe Ialomițianu (PMP), pe B1 TV, despre scăderea puterii de cumpărare și nevoia de investiții în producție

Întrebat cum să interpretăm că avem cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani, fostul ministru a explicat: „O scădere puternică a puterii de cumpărare a populației și, în primul rând, o scădere a puterii de cumpărare a celor cu venituri mici și, ce putem sesiza, o creștere a prețurilor la alimente și la utilități. Dacă luăm creșterea prețurilor la alimente și utilități, putem să ne ducem până la 30% scădere a puterii de cumpărare”.

„Deși la nivel mediu putem spune că s-a încetinit ritmul de creștere a inflației, dar dacă luăm alimentele de strictă necesitate, mă refer la ulei, zahăr, pâine, și dacă luăm prețurile la energie și gaze, putem să ne ducem la o inflație de 30%, la o scădere a puterii de cumpărare cu 30%”, a continuat Gheorghe Ialomițianu.

„Este, într-adevăr, o situație foarte grea și lucrurile nu vor rămâne așa, pentru că prețurile vor crește în continuare, pentru că am văzut prețurile de producție – numai la energie și gaze, într-o lună, au crescut cu 8%, iar față de anul trecut cu 300%”, a adăugat el.

Întrebat de unde ar putea veni o gură de oxigen, având în vedere că și salariul mediu este mai mic, vicepreședintele PMP a spus: „Trebuie actualul guvern să investească foarte mult în producție, pentru că am văzut și deficitul balanței comerciale, a crescut față de anul trecut, față de aceeași perioadă pe opt luni, cu 7,2 miliarde de euro, deci noi avem și o inflație, într-adevăr, din import pentru că importăm foarte multe produse alimentare. Ar trebui foarte mult să se invesească în producția internă, atragere de fonduri europene și să sprijinim producția internă”.

„Într-adevăr, domnul Ciolacu a spus corect că trebuie să cumpărăm produse românești, dar trebuie să le și producem – și aici putem avea o creștere și a salariilor și mai mulți bani la buget, și avem oportunități foarte multe de a investi în economie să nu mai exportăm materie primă și să importăm produse”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.

Urmăriți B1TV.ro și pe