Gheorghe Ialomițianu: Va fi o rectificare bugetară pentru supraviețuire. Ar putea fi mari probleme în a asigura continuarea furnizării de energie și gaze către instituțiile publice și populație (VIDEO)

Gheorghe Ialomițianu: Va fi o rectificare bugetară pentru supraviețuire. Ar putea fi mari probleme în a asigura continuarea furnizării de energie și gaze către instituțiile publice și populație (VIDEO)
Foto: Gheorghe Ialomiţianu / Facebook

Rectificarea bugetară va fi una pentru supraviețuire, a declarat Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de finanțe, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Ce a spus Gheorghe Ialomițianu (PMP), pe B1 TV, despre rectificarea bugetară și situația din energie

Fostul ministru consideră că, deși va fi pozitivă, va fi „o rectificare pentru supraviețuire”,

„E o rectificare pozitivă, pentru că se vor mări cheltuielile bugetare, dar va fi o rectificare pentru supraviețuire, pentru că se vor da anumite sume pentru a acoperi acele pachete sociale, nu avem de-a face cu o rectificare pentru dezvoltare, să avem mai mulți bani pentru investiții. Pentru că și așa s-a declarat că e anul investițiilor, dar vedem că este la nivelul anului trecut, 24% din sumele alocate pentru investiții s-au cheltuit. Deci pentru supraviețuirea unor instituții publice, acoperire parțială a acestor programe sociale cât de cât să diminueze această cădere a puterii de cumpărare a celor vulnerabili”, susține Gheorghe Ialomițianu.

El a menționat și că ar putea fi probleme în ceea ce privește furnizarea de energie și gaze către instituțiile publice și populație.

„Suntem departe de a asigura sumele necesare la nivelul solicitărilor ministerelor. Mă refer la suma solicitată de Ministerul Energiei, care a fost verificată de ANRE la cererea furnizorilor de energie și gaze la 31 de miliarde de lei. Am înțeles că se alocă 2,4 miliarde lei. Dacă suma aceea este corectă, și nimeni nu a contestat-o, decât au fost niște critici din patea liderilor coaliției, vor fi mari probleme în asigurarea în continuare a furnizării de energie și gaze către instituțiile publice și către populație, pentru că acești furnizori nu vor mai livra energie și gaze pentru că nu vor primi bani”, a adăugat vicepreședintele PMP.

„Domnul prim-ministru a spus că s-a decontat la nivelul facturilor primite – da, pentru că facturile au fost întocmite la nivelul sumelor din bugetul Ministerului Energiei, și nu la nivelul sumei care reiese din calcul. ANRE verifică corectitudinea acestor sume și ANRE nu ne-a spus că această sumă este exagerată și nu se cuvine firmelor din domeniul energiei și gazelor”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.

„Legat de prețul la carburanți, sigur că prețurile au scăzut cu acei 50 de bani și nu au mai crescut, și acesta este lucrul cel mai bun, dar nu se știe, dacă această compensare nu se mai face, ce se va întâmpla cu prețurile în perioada următoare. Ce rezultă, că firmele din domeniul energiei, gazelor și carburanților au înregistrat profituri de două-trei ori pe seama românilor și a mediului de afaceri”, a punctat fostul ministru de finanțe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal