Google a pierdut procesul cu UE. Ar trebui să plătească o amendă de aproape 4,2 miliarde de euro

Google a pierdut procesul cu UE. Ar trebui să plătească o amendă de aproape 4,2 miliarde de euro
Sursa Foto: Hepta/ Christoph Dernbach/dpa

Compania a suferit al doilea eșec în mai puțin de un an, deoarece instanța supremă din Europa a fost de acord cu autoritățile de reglementare antitrust din UE care spunea că Google a abuzat de poziția dominantă.

Anul trecut, Google a pierdut contestația la o amendă de 2,42 miliarde de euro

„Tribunalul confirmă în mare măsură decizia Comisiei potrivit căreia Google a impus restricții ilegale producătorilor de dispozitive mobile Android și operatorilor de rețele mobile pentru a consolida poziția dominantă a motorului său de căutare”, a declarat instanța.

„Pentru a reflecta mai bine la gravitatea și durata încălcării, Tribunalul consideră totuși că este oportun să impună o amendă de 4,125 miliarde de euro companiei Google, raționamentul său fiind diferit în anumite privințe de cel al Comisiei”, au precizat judecătorii.

Hotărârea reprezintă un impuls pentru șefa antitrust a UE, Margrethe Vestager, după eșecurile înregistrate în acest an în cazuri care au implicat alți giganți din domeniul tehnologiei, precum Intel și Qualcomm.

Google a folosit Android pentru a-și consolida poziția dominantă

Șefa de la sectorul de concurență a Comisiei Europene a luat măsuri drastice împotriva Big Tech cu amenzi mari pentru a asigura condiții de concurență echitabile în cele 27 de țări ale Uniunii Europene.

În decizia sa din 2018, Comisia a afirmat că Google a folosit Android pentru a-și consolida poziția dominantă în domeniul căutării generale pe internet prin intermediul plăților către marii producători și operatorii de rețele mobile și al restricțiilor.

Google a declarat că a acționat ca nenumărate alte întreprinderi și că astfel de plăți și acorduri ajută la menținerea Android ca sistem de operare liber, criticând decizia UE ca fiind în dezacord cu realitatea economică a platformelor de software mobil.

Părțile pot face apel în materie de drept la Curtea de Justiție a UE, cea mai înaltă instanță europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe