Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de act normativ prin care se abrogată Legea 173/2020, cea care interzice, pentru doi ani, vânzarea de acțiuni pe care statul le deține la companii și societăți naționale. Legea în cauză a fost inițiată de PSD în legislatura trecută și avea menirea să blocheze în primul rând listarea pe bursă a unor acțiuni, precum cele de la Hidroelectrica.
„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobat un proiect de lege foarte mult aşteptat, în special, de partea puternică a economiei, de economia privată, proiect de lege care, atunci când a apărut, a creat foarte multă rumoare şi neîncredere în România, proiect de lege care a fost aprobat de opoziţia de atunci, o lege care a fost aprobată atunci în Parlamentul României, proiectul de lege de acum abrogă acea lege care suspenda un lucru firesc pentru o economie de piaţă, dreptul companiilor din România, celor unde statul este acţionar majoritar, să acceseze fonduri din sectorul privat, să fie capitalizate cu fonduri din sectorul privat”, a declarat premierul Florin Cîțu, după ședința de Guvern de miercuri.
Cîțu a precizat că Guvernul repară azi o nedreptate. Proiect ce abrogă Legea 173/2020 urmează să ajungă în Parlament.
„E un mesaj clar pentru investitori, atât din Româmnia şi din exterior, că acest Guvern e unul care susţine investiţiile, un Guvern care ştie că are nevoie de investiţii pentru a se dezvolta”, a mai ținut să precizeze prim-ministrul.
Măsura de abrogarea a acestei legi, de altfel, a fost și trecută în programul de guvernare al actualei coaliții. Guvernul Cîțu intenționează să listeze la bursă mai multe companii, precum Hidroelectrica, Aeroporturi București și băncile de stat.
Guvernul a aprobat un proiect de abrogare a legii PSD ce interzice vânzarea participaţiilor deţinute de stat la companii. Florin Cîțu: Reparăm o nedreptate
Legea 173/2020, inițiată de PSD, interzice pentru o perioadă de doi ani înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută.
De asemenea, actul normativ suspendă, tot pentru doi ani, orice operațiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare.