Guvernul Ciucă recunoaște că ordonanța pentru plafonarea facturilor la energie ar putea încălca legislația europeană. Nota de fundamentare arată negru pe alb: E posibil să intre în contradicție cu Directiva 944/2019 și Regulamentul 943/2019

Guvernul Ciucă recunoaște că ordonanța pentru plafonarea facturilor la energie ar putea încălca legislația europeană. Nota de fundamentare arată negru pe alb: E posibil să intre în contradicție cu Directiva 944/2019 și Regulamentul 943/2019
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noua legislație privind plafonarea facturilor la energie ar putea încălca legislația UE. O recunoaște chiar guvernul Ciucă în nota de fundamentare a ordonanței de urgență unde sunt reluate toate avertismentele ANRE:

Guvernul recunoaște că ordonanța privind plafonarea facturilor la energie încalcă legislația UE

”(…) În acest sens, s-a considerat necesara introducerea unor măsuri de corecție a functionării celor doua piețe, măsuri decise la nivel politic și guvernamental, dar care este posibil să intre în contradicție cu unele prevederi din Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, ale Directivei 944/2019 și ale Regulamentului 943/2019.

Măsurile preconizate au rolul de a contribui la creșterea veniturilor la bugetul de stat, a siguranței în funcționare a Sistemului Energetic Național și a Sistemului Național de Gaze Naturale, precum și la asigurarea alimentării constante și permanente a consumatorilor pe perioada de iarnă 2022-2023”.

Deși în nota de fundamentare scrie negru pe alb despre posibile încălcări ale directivelor europene, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a respins vineri drept ”speculații” acuzele privind aceste nereguli.

”La toate discuțiile la care am participat eu a participat și ANRE. Tot ce a propus ANRE se regăsește în textul OUG, iar OUG a fost avizată de ANRE, restul sunt speculații. Nu cred că ordonanța încalcă vreo directivă europeană. De altfel, pe 9 septembrie, la Bruxelles, o să prezint ce am aprobat ieri în această OUG. Și să știți că modelul de impozitare a producătorilor nu e inventat de noi”, a declarat vineri ministrul Virgil Popescu când a fost întrebat de reporteri despre avertismentul ANRE.

Pe de altă parte, Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a lansat un atac dur la ANRE, vineri, după ce instituția a transmis că ordonanța de plafonare a prețurilor poate scoate de pe piață unii furnizori de energie: ”Subminează statul român, domnul Chiriță (Dumitru Chiriță, președintele ANRE, n.red.) se joacă cu focul. Cer revocarea întregului Consiliu, răbdarea mea s-a încheiat”, a transmis Rareș Bogdan. Reamintim că ANRE este o instituție independentă, situată sub control parlamentar, și are obligația de a arbitra piața energiei.

Noua schemă de plafonare

Guvernul a aprobat Ordonanța de modificare și completare a OUG 27/2022, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a precizat că schema de plafonare a prețurilor a fost extinsă până la 31 august 2023.

„Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a declarat oficialul, la capătul ședinței de Guvern de joi.

Urmăriți B1TV.ro și pe