Importurile, mai mari în 2021 cu aproape 1 miliard de euro față de anul trecut. Gheorghe Ialomițeanu (PMP): „Creșterea deficitului balanței comerciale produce efecte negative asupra economiei României”

Importurile, mai mari în 2021 cu aproape 1 miliard de euro față de anul trecut. Gheorghe Ialomițeanu (PMP): „Creșterea deficitului balanței comerciale produce efecte negative asupra economiei României

România importă din ce în ce mai mult, iar cifrele oferite de INS pentru primul trimestru al anului în curs o confirmă. Gheorghe Ialomițeanu, vicepreședinte PMP, a comentat pe marginea acestui subiect.

„Deficitul balanței comerciale în perioada 01.01-31.03.2021 a fost de 5,3 miliarde euro, mai mare cu aproximativ 0,9 miliarde euro fațăde aceeași perioadădin 2020.

Din datele comunicate de Institutul National de Statistica (INS)pe trimestrul I 2021 rezultăcăRomânia continuăsăstimuleze consumul din importuri. Deficitul balanței comerciale în perioada 01.01-31.03.2021 a fost de 5,3 miliarde euro, mai mare cu aproximativ 0,9 miliarde euro fațăde aceeași perioadădin 2020.

Gheorghe Ialomițeanu (PMP) avertizează

Acest deficit a fost influențat din importurile de alimente și animale vii de 1,9 miliarde euro și din importul de produse chimice de 2,4 miliarde euro. Creșterea deficitului balanței comerciale produce efecte negative asupra economiei României deoarece se finanțeazălocurile de muncădin străinătate și necesităun efort valutar suplimentar pentru plata importurilor. Deși a crescut exportul României în aceastăperioadă,totuși impactul asupra locurilor de muncădin România este redus, deoarece multe produse care fac obiectul exportului au componente cu valoare mare din import”, a declarat Ialomițeanu.

În opinia vicepreședintelui PMP, Guvernul ar trebui să promite de oportunitate și să utilizeze PNRR-ul pentru a stimula producția internă.

„Ar fi bine ca actuala guvernare sădirijeze o parte din investițiile finanțate din Programul National de Redresare și Reziliență (PNRR)spre producție pentru a asigura creșterea ofertei de produse care sunt deficitare și trebuie acoperite în acest moment din import”, a declarat Ialomițeanu.