În următoarele trei luni vor crește prețurile la construcții dar și în alte câteva sectoare

În următoarele trei luni vor crește prețurile la construcții dar și în alte câteva sectoare
Foto: Pixabay

Oamenii de afaceri estimează o creștere moderată a activității în servicii și stabilitate în celelalte sectoare, inclusiv a numărului de salariați din industria prelucrătoare, construcții și servicii, precum și o creștere accentuată a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, până în noiembrie, se menționează în cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS).

Conform unu raport din această lună, managerii din industria prelucrătoare așteaptă, în următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producției.

Prețurile la servicii, în creștere

Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate în studiul INS iar pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni.

Conform estimărilor din luna septembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște creștere moderată în următoarele trei luni și se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariați.

Conform specialiștilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +24%).

Prețurile construcțiilor, în creștere accentuată

Potrivit estimărilor din luna în curs, activitatea de construcții va înregistra pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural -4%) și a numărului de salariați (sold conjunctural -3%).

Referitor la prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +42 %).

Comerțul nu dă semne de îngrijorare

În sectorul comerț cu amănuntul se așteaptă, în următoarele trei luni, o tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -2%) și a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale(sold conjunctural +1%).

Pentru aceeași perioadă se estimează o creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +13%) dar și a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%).

Ce este soldul conjunctural

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Urmăriți B1TV.ro și pe