INS: Salariul mediu a scăzut cu 4,8% în ianuarie

INS: Salariul mediu a scăzut cu 4,8% în ianuarie
Foto: pressalert.ro

Potrivit raportului realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), salariul mediu nominal net a scăzut în ianuarie cu 4,8% (72 lei) în comparaţie cu luna trecută, şi cu 0,1% faţă de ianuarie 2010. Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 3.430 în sectorul serviciilor informatice şi de 847 lei în industria ospitalităţii, respectiv pe segmentul hotelier şi restaurante.

În sectorul bugetar, salariul mediu net a înregistrat o creştere şi faţă de nivelul din luna decembri, ca urmare a aplicării Legii nr. 285/2010. În învăţământ, salariul mediu net a crescut cu 11,1%, în sectorul sanitar, cu 6,8%, iar în administraşia publică, cu 6,3%.

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, salariul mediu net a fost mai scăzut în ianuarie decât în luna anterioara, când s-au acordat prime ocazionale, ajutoare băneşti ori tichete cadou, ori s-au înregistrat creşteri de producţie şi încasări mai mari.

Cele mai mari scăderi ale salariului mediu net au fost înregistrate în sectorul extracţiei de minereuri metalifere, cu 36%, în timp ce în industria fabricării produselor farmaceutice a fost înregistrată o scădere de 25,9%. De asemnea, scăderi de 13% – 16% s-au înregistrat și în sectorul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi pe apă, fabricarea produselor textile, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, colectarea şi epurarea apelor uzate, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

Câștigul salarial mediu net a înregistrat ușoare creșteri în luna ianuarie și în domeniul asigurărilor (0,7%), reasigurărilor (0,5%) şi fondurilor de pensii (0,3%). Salariul nominal brut a fost de 1.963 lei în prima lună a lui 2011, cu 5% mai mic decât în luna precedentă.

Salariul mediu a scăzut

Tags: