Ion Ţiriac, în proces cu Bombardier

Ion Ţiriac, în proces cu Bombardier
Foto: mediafax.ro

Compania aeriană, canadiană, Bombardier este implicată în două mari procese de notorietate, între care unul cu omul de afaceri Ion Ţiriac, care cere despăgubiri de 3,2 de dolari pentru nerespectarea contractului de vânzare  aunui avion, relatează publicaţia Montreal Gazette.

Ţiriac a dat în judecată Bombardier în 2008, după un accident produs în fabrică în timpul lucrărilor de finalizare a avionului Global 5000, pe care îl comandase în 2005.

 Omul de afaceri susţine că a plătit 20 de milioane de dolari în avans, din preţul total de 30 de milioane de dolari.

O serie de probleme şi discrepanţe au dus la întârzierea lucrărilor la avion, din acest motiv Ţiriac fiind nevoit să anuleze o comandă pentru vopsire în valoare de 190.000 de dolari, în Germania.

Apoi lucrurile au mers din ce în ce mai rău. Potrivit omului de afaceri, angajaţii Bombardier „au pierdut practic controlul uşii principale a avionului”, care s-a prăbușit și a reteyat balustrada și scara aparatului.

Ion Țiriac cere 3,2 milioane de dolari pentru acoperirea costurilor, dobânzilor şi daunelor.

Avocatul lui Țiriac, Attison L. Barnes III de la firma de avocatură Wiley Rein din Washington, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

În celălalt proces, compania Bombardier este acuzată de neglijență, în urma unui accident aviatic produs acum doi ani în Statele Unite, langă Buffalo N.Y., când 49 de persoane de la bord și-au pierdut viața și o alta la sol.

Potrivit investigației facute de Autoritatea pentru Siguranța Transporturilor Naționale din SUA, accidental a fost provocat în mare parte de o eroare a pilotului, dar și de deficiențe ce țin de specializare ale companiei de transport aerian, Colgan Air.

Bombardier este considerat a treia parte în proces, deoarece compania aeriană consideră că dacă va fi gasită vinovată, va trebui sancționat și producătorul avionului, într-o anumită proporție.

Reprezentații Bombardier nu au fost diponibili pentru comentarii.