Iuliean Horneț: Prețul energiei, un concubinaj între Guvern și „gulerele albe”. Nu există niciun motiv să crească prețurile. România are energie să ne punem și în cap și avem și cele mai performante tehnologii (VIDEO)

Iuliean Horneț: Prețul energiei, un concubinaj între Guvern și „gulerele albe”. Nu există niciun motiv să crească prețurile. România are energie să ne punem și în cap și avem și cele mai performante tehnologii (VIDEO)
Foto: Pixabay

Inventatorul Iuliean Horneț a declarat, joi seară, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu, că nu există niciun motiv să crească prețul energiei în România.

Iuliean Horneț, pe B1 TV, despre piața energiei și tehnologiile din România

Întrebat cum a ajuns România în situația de a-și bate capul cu economisirea energiei, inventatorul a afirmat: „Prețul energiei este un concubinaj între Guvern, care este producător majoritar în România, și «gulerele albe», și ministerele care gestionează această energie, pentru că nu există niciun motiv să crească aceste prețuri. Nu există niciun motiv”.

„Păi, ce, eu exploatez cărbunele mai scump? Îl exploatez mai scump că mi-a scumpit el energia, sau fac orice mai scump că mi-au scumpit energia, dar gazul vine pe aceeași țeavă, petrolul se scoate la fel, prețurile sunt aproape la fel. Cum să mă duc eu cu 700 de euro/MW? Dar România are atâta energie încât să ne punem și în cap, cum se zice, și avem și cele mai performante tehnologii din lume aici, la noi”, a continuat el.

Întrebat despre discuțiile despre nevoia de modernizare a CET-urilor, Iuliean Horneț a adăugat: „Vi le modernizez eu, adică am făcut pentru CET-uri special un nou combustibil, se numește cărbune ecologic, făcut din biomasă, din deșeu menajer și o parte din cărbune, ca să îl scot din zona de amprentă de carbon”.

Referitor la biomasă, Horneț a explicat: „Este toată partea biodegradabilă a materiei, adică iarbă, crengi, frunze. Cam tot ce arde, ca să spun așa, fără fosile”.

„Avem tehnologii noi, avem în România, astăzi, trei tehnologii care bat totul. Una dintre ele este a inginerului Frâncu, care se numește gazeificare în plasmă, care nu are poluare, transformă totul în gaz de sinteză. De acolo fac căldură, fac aburi, fac orice cu el. A doua – care scoate trei produse – este piroliza lui Horneț, cu care fac gaz de piroliză, ulei de piroliză (…), fac din fiecare compoziție alte materiale cu poluare 0”, a mai spus inventatorul.

Urmăriți B1TV.ro și pe