Mediul de afaceri din România, sătul de criza politică: Confederația condusă de șeful Raiffeisen Bank a trimis o scrisoare deschisă către președinte și partidele parlamentare

Mediul de afaceri din România, sătul de criza politică: Confederația condusă de șeful Raiffeisen Bank a trimis o scrisoare deschisă către președinte și partidele parlamentare
Foto: Inquamphotos / Adrian Piclisan

Membrii Confederației Patronale Concordia și-au exprimat speranța cu privire la rapiditatea cu care România va traversa acest moment de criză.

Aşteptările cetăţenilor, pe care şi mediul de afaceri le împărtăşeşte deopotrivă, sunt ca reprezentanţii lor în Parlamentul şi Guvernul României să pună în plan secund problemele de partid cât şi agendele politice imediate atunci când mize sociale şi economice cu impact major asupra vieţilor tuturor reclamă unitate şi colaborare.

Doar astfel putem ca împreună, cetăţeni, autorităţi şi mediu de afaceri, să reuşim să profităm de momentul de creştere economică în care ne aflăm pentru a construi un viitor naţional şi european sustenabil şi productiv”, se precizează în scrisoarea deschisă semnată de membrii Concordia și trimisă către Administrația Prezidențială, dar și către partidele parlamentare.

„Este un moment de construcție, nu de dezbinare”

Potrivit documentului trimis la Administrația Prezidențială, toată lumea a făcut eforturi pentru pentru a depăși obstacolele ridicate de pandemie, iar în ciuda dificultăților s-a reușit revenirea la creșterea economică.

Este un moment de construcţie, nu de dezbinare. Prelungirea crizei politice ar putea însemna paşi mari înapoi, care să ne greveze viitorul.

Presiunea pe cursul valutar, inflaţia, punerea în pericol a ţintei de reducere a deficitului, posibile sincope în implementarea PNRR sau absorbţia de fonduri europene ar putea deraia România din procesul de dezvoltare în care se află.

Mai mult, transformarea digitală şi tranziţia la economia verde, ca şi alte reforme structurale încă necesare, vor fi greu de dus la capăt într-un climat de instabilitate şi fără o viziune comună de dezvoltare naţională”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Deciziile de investiții, date de predictibilitate și stabilitate

În scrisoare deschisă se mai precizează faptul că o criză politică poate afecta inclusiv proiectele aflate în curs de implementare, având în vedere că stabilitatea și predictibilitatea sunt elemente cheie ale decisiilor de investiții.

Concordia este promotor al dialogului pentru dezvoltare, convinsă că acesta este singurul mod în care se poate ajunge la o soluţie care să servească intereselor cetăţenilor. De aceea, membrii Concordia fac un apel la toţi liderii politici pentru a găsi o cale rapidă de a ajunge în cel mai scurt timp la numitorul comun care să asigure bunăstarea României şi a cetăţenilor ei, precum şi încrederea acestora că interesele lor primordiale, sociale şi economice, se află mai presus de mize şi calcule politice imediate”, au mai precizat cei din Concordia în scrisoarea deschisă.

Concordia reprezintă 15 dintre cele mai importante sectoare ale economiei, fiind și un partener social de dialog reprezentativ la nivel național.

Are un total de peste 350.000 de angajați în peste 2.000 de firme mari și mici, cu capital străin și autohton.

Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

Olandezul Steven van Groningen, președinte și CEO al Raiffeisen Bank S.A. din România, este președintele Confederației Patronale Concordia.

Urmăriți B1TV.ro și pe