Mihai Daraban: „În cei 157 de ani care au trecut de la înființarea Camerelor de Comerț, România a alternat perioadele de dezvoltare economică susținută, cu perioade grele din punct de vedere social și economic”

Mihai Daraban: În cei 157 de ani care au trecut de la înființarea Camerelor de Comerț, România a alternat perioadele de dezvoltare economică susținută, cu perioade grele din punct de vedere social și economic

Mihai Daraban, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 157 de ani de când Alexandru Ioan Cuza semna actul de înființare al Camerelor de Comerț și Industrie.

„La 30 septembrie 1864, prin Decretul Domnesc nr. 1363, Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, semna actul de înființare al Camerelor de Comerț și Industrie. Se urmăreau, astfel, consolidarea noului stat românesc și modernizarea acestuia, prin crearea unor instituții care să conecteze Principatele Române la sistemul economic capitalist occidental, devenit, în a doua jumătate a secolului XIX, modelul politic, economic și cultural al României.

În cei 157 de ani care au trecut de la înființarea Camerelor de Comerț, România a alternat perioadele de dezvoltare economică susținută, cu perioade grele din punct de vedere social și economic. Sistemul cameral românesc a continuat însă să funcționeze și să reprezinte legătura absolut necesară între decidenții politici ai vremurilor și mediul de afaceri, contribuind astfel la progresul și dezvoltarea României.

În mod cert, economia românească, în ansamblul ei, trece în prezent printr-o situație dificilă cauzată de pandemia care afectează întreaga lume de aproape doi ani. Mai mult ca oricând, Sistemul cameral trebuie să-și concentreze toate eforturile pentru reprezentarea și sprijinirea adecvată a mediului de afaceri și, împreună cu antreprenorii, să găsească soluțiile optime pentru a le propune și susține în fața decidenților pentru depășirea tuturor provocărilor economice apărute în ultima perioadă.

La împlinirea celor 157 de ani de activitate camerală, doresc să le mulțumesc tuturor colegilor mei din camerele județene din România pentru eforturile depuse în sprijinul comunității de afaceri și a antreprenorilor și să îi asigur, totodată, de întregul suport al Camerei Naționale în orice demers care vizează progresul economic al României”, a precizat Mihai Daraban.