Minea, Romalimenta: Preţurile la carne nu cresc de Paşte, dar românii preferă pieţele "gri"

Minea, Romalimenta: Preţurile la carne nu cresc de Paşte, dar românii preferă pieţele "gri"
Foto: evz.ro

Preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a declarat că preţurile la carne nu vor creşte în perioada Paştelui, însă preferinţa românilor de a cumpăra produse de pe pieţele „gri” s-ar putea reflecta în scăderea vânzărilor din lanţurile comerciale. „Ca de obicei, de Paşte va fi virată multă carne de miel către piaţa gri, mai multă decât anul trecut, în contextul unui TVA de 24%. De asemenea, pe mezeluri va fi competitivitate crescută cu pieţe nefiscalizare, şi, în special, cu magazinele de proximitate nefiscalizate, care sunt din ce în ce mai multe”, a declarat Minea, citat de Mediafax.

Potrivit lui Minea, piaţa nefiscalizată reprezintă peste 50% din vânzările totale de carne la nivel naţional, procentaj care trece de 70% în perioada sărbătorilor.

„Dacă se compară cu Crăciunul de anul trecut, când reţelele de vânzare au avut o scădere pentru că se vinde foatrte mult la negru, bănuiesc că şi de Paşte vor avea scădere. Nu pot compara cu cei care au din start un câştig de 24%. (…) Suntem într-o piaţă ciudată, distorsionată şi foarte volatilă”, a mai declarat preşedintele Romalimenta.

Pe piaţa „gri”, companiile vând o parte din producţie fiscalizat, iar restul la negru.

Tags:
Ultima oră
13:19 - Florin Cîțu: Nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei, dar nu voi permite ca PNL să fie înghenunchiat / Premierul și-a pierdut vocea până la finalul discursului (VIDEO)
12:51 - Discursul lui Klaus Iohannis, acoperit de susținătorii lui Ludovic Orban. Ce s-a scandat (VIDEO)
12:45 - Florin Cîțu, huiduit în timpul discursului de la congresul PNL: Cei care strigați ”demisia” înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, da? Numai Dragnea făcea asta! (VIDEO)
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres