Ministerul de Finanțe propune amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni. Mircea Coșea: E o soluție de avarie, riscul e mare. Economia nu are niciun fel de perspectivă. N-avem nicio măsură în ultimele luni. Niciuna! (VIDEO)

Ministerul de Finanțe propune amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni. Mircea Coșea: E o soluție de avarie, riscul e mare. Economia nu are niciun fel de perspectivă. N-avem nicio măsură în ultimele luni. Niciuna! (VIDEO)
Foto: Pixabay

Ministerul de Finanțe propune, într-un proiect de Ordonanță de Urgență, amânarea ratelor la bănci timp pe maxim nouă luni pentru persoanele fizice ale căror cheltuieli au crescut cu 25% și pentru firmele ale căror rezultate au scăzut cu 25% în ultimele luni.

Profesorul Mircea Coșea a susținut luni, pentru B1 TV, că măsura e riscantă mai ales pentru cei care n-au siguranța locului de muncă deoarece apoi se vor trezi că trebuie să plătească dobândă la dobândă. Mai trebuie, de asemenea, luată în calcul inflația care va continua să crească.

Economistul a criticat apoi faptul că se discută despre modificarea Codului Fiscal, deoarece în perioade de criză cum este acesta nu ar trebui operate schimbări. Coșea a mai reproșat faptul că nu există niciun fel de strategie, ci pur și simplu se ia de la unii și se dă la alții.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV.

Ce spune Coșea despre o eventuală amânare a ratelor la bănci

„E o soluție de avarie. E foarte complicat, pentru că trebuie să ai garanția că realizezi două obiective: că în perioada următoare, cel puțin 9 luni, ai loc de muncă – acest loc de muncă e plătit la o valoare la care să plătești ratele – și să fii conștient că în perioada asta nu se întâmplă nimic în legătură cu inflația. Că dacă inflația va crește și mai mult, povara va fi mai mare, că plătești dobândă la dobândă

E bine pentru cei care știu precis că au loc de muncă și care sunt în ptagul începerii unei activități care promite. Pentru restul riscul e foarte mare, pentru că în lunile care vin hotărârea mea – care vine de la analiști mai mari – e că se va complica viața și în lume, și în România. Inflația nu va avea un trend de domolire, prețurile la alimente vor fi tot mai mari”, a explicat Mircea Coșea.

Economistul a avertizat că prețurile vor continua să crească: „Noi, în România, nu am rezolvat problema facturilor, deci în octombrie – noiembrie vor fi prețuri mai mari. Și prețurile la alimente vor crește pentru că noi importăm foarte mult. Mâncarea noastră e din import între 68 – 70%, iar prețurile internaționale cu inflația asta mare vor aduce în țară și inflație. Sigur că se încearcă să se stopeze un pic acest import cu producție internă. Să sperăm că se va realiza ceva, dar riscul e foarte mare, pentru că se va trezi individul după 9 – 10 luni cu dobândă la dobândă, va fi mult mai mult de plată, iar dacă locul de muncă sau veniturile lui nu sunt sigure, va ajunge la faliment personal”.

Coșea: E falimentul economiei, economia nu performează deloc

În opinia economistului, dacă Ministerul de Finanțe va decide până la urmă ca plata ratelor să fie amânată pentru 9 luni, înseamnă că situația economică se depreciază și că la nivelul Guvernului e cunoscut acest lucru: „E o soluței de avarie care se ia numai în cazuri foarte dure”.

„E falimentul economiei, economia nu performează deloc, nu face față crizei din niciun punct de vedere.

Uitați-vă la propunerile care se fac cu noul Cod Fiscal – care n-ar trebui să fie, că-n perioadă de criză nu schimbi Codul Fiscal. Toate astea au un substrat un lucru foarte simplu: iei de la unii și dai la alții. Nu e un aport la buget prin eficientizarea economiei. N-avem nicio măsură economică în ultimele luni. Niciuna!
Economia nu are niciun fel de perspectivă. Nu poți să-i ceri unui om de afaceri să vină cu un plan dacă el nu știe ce-l așteaptă”, a mai declarat economistul Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:29 - Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit în Republica Moldova
08:12 - Explozii în centrul Kievului. Medicii și salvatorii s-au deplasat la fața locului
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)