Ministrul Energiei Virgil Popescu: „Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma”

Ministrul Energiei Virgil Popescu: „Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi că, odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România va produce mai multe gaze decât va putea consuma.

România va produce mai multe gaze decât va putea consuma

Cu ocazia dezbaterii în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor pe proiectul legii offshore, Virgil Popescu a declarat că „Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, statul român, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma. Avem timp până la sfârşitul anului 2026, 2027 să ne pregătim în aşa fel încât să consumăm cât mai mult şi vom deveni şi un furnizor de securitate energetică regională”.

Ministrul Energiei a specificat că proiectul a fost iniţiat împreună cu liderii coaliţiei de guvernare, conform Economica.net.

„Este un proiect de lege care vrea să deblocheze investiţiile din Marea Neagră. Să nu uităm că legea care a fost aprobată în Parlament în anul 2018 practic a blocat investiţiile din Marea Neagră. (…) Acest proiect de lege vine să deblocheze, asigură stabilitate şi predictibilitate cadrului legislativ, elimină un prag de impozitare de sub 85 de lei în condiţiile în care probabil preţul de cost, din estimări, se apropie de această cifră şi nu este normal să impozităm ceea ce este preţ de cost şi asigură, pe de altă parte, un mecanism al statului roman ca, în caz de criză, să asigure cu prioritate aprovizionarea României şi, de asemenea, o verificare a contractelor bilaterale, tocmai pentru a preîntâmpina posibile probleme în aprovizionarea cu gaze naturale a României”, a mai spus Virgil Popescu.

„Avem nevoie să consumăm cât mai mult gaz în România”

Ministrul Energiei a vobit și despre veniturile suplimentare care se vor încasa ca urmare a aplicării legii offshore.

„Vorbim despre veniturile suplimentare care se vor încasa din legea offshore, probabil începând cu sfârşitul anului 2026. Da, avem nevoie de reţele de gaze, avem nevoie să consumăm cât mai mult gaz în România şi să pregătim consumul şi investiţiile care necesită consum de gaz în România ca să absorbim cât mai mult gaz din rezervele noastre, ca să nu se ducă gazul în alte părţi. De aceea, cred că veniturile din exploatarea gazelor din Marea Neagră şi din perimetrele onshore de adâncime trebuie să se ducă către investiţii care să stimuleze consumul de gaz. Lucrurile sunt foarte evidente”, a specificat Virgil Popescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe