Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: În trimestrul trei, cel mai mare risc vine de la agricultură. Îmi menţin opinia că în acest an vom evita recesiunea tehnică

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: În trimestrul trei, cel mai mare risc vine de la agricultură. Îmi menţin opinia că în acest an vom evita recesiunea tehnică
Foto: Inquam Photos / George Călin

În trimestrul al treilea al acestui an cel mai mare risc privind evoluția economiei vine din zona agriculturii, avertizează ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care susține totuși că România va evita recesiunea tehnică în 2020.

Florin Cîțu avertizează: În trimestrul trei, cel mai mare risc vine de la agricultură

”În trimestrul trei, cel mai mare risc vine de la agricultură. Dacă ne uităm la consum, la investiţii, toate sunt peste aşteptări. La agricultură există riscul cel mai mare. Îmi menţin în continuare opinia că în acest an vom evita recesiunea tehnică, ceea ce înseamnă că nu vom avea două trimestre consecutive negative. Dar vom vedea ce se întâmplă cu agricultura. Aici este un mare semn de întrebare”, a declarat Cîțu, marți, la Iași, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit News.ro.

Ministrul Finanțelor: Nu avem în vedere o majorare a taxelor

Totodată, ministrul Finanțelor a precizat că, potrivit semnalelor din acest moment, în trimestrul trei vom avea o creștere economică ”la limită”, iar în 2021 România va reuși să anuleze scăderea înregistrată în acest an în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus.

”Toate estimările arată că anul viitor vom avea o creştere economică similară cu căderea de anul acesta. Deci vom anula în 2021 scăderea din acest an. (…) Nu avem în vedere o majorare a taxelor. Nici vorbă. Sunt un liberal convins, iar din punctul meu de vedere taxe puţine şi mici sunt soluţia pentru o economie liberală”, a mai spus Florin Cîțu.

Economistul Mircea Coșea: După alegerile parlamentare vom avea de a face cu o politică fiscală diferită, vor crește impozitele și taxele

Pe de altă parte, economistul Mircea Coșea a declarat, luni, într-o intervenție în cadrul emisiunii „Se întâmplă acum”, că după încheirea alegerilor parlamentare, programate la începutul lunii decembrie, vor crește taxele și impozitele.

„După alegerile parlamentare vom avea de a face cu o politică fiscală diferită, vor crește impozitele și taxele. Nu foarte mult, dar trendul va fi crescător. Va fi o reformă în sectorul public, prin creșterea șomajului și la această categorie, și o reducere substanțială a investițiior. Deci vom intra într-o etapă în care vom reduce cheltuielile, nefiind în stare să mărim veniturile și pentru că economia noastră nu va putea să creeze atât de mult încât să putem realiza lucrurile pe care ni le dorim”,a mai declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Ministrul Agriculturii: Aproape 1,2 milioane de hectare au fost afectate de secetă într-un grad mai mare de 30%

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declara la jumătatea lunii august, că peste 1 milion de hectare de culturi au fost grav afectate de seceta din acest an. În acest context, autoritățile au alocat 850 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor către fermieri. Este vorba atât despre producătorii agricoli care, în unele cazuri, s-au trezit cu culturi afectate în proporție de 100%, dar și despre cei din domeniul zootehnic, care au avut de suferit, în mod indirect, din cauza lipsei precipitațiilor.

”Din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânțate în toamna anului trecut, aproape 1,2 milioane de hectare au fost afectate într-un grad mai mare de 30%. (…) În urma rectificării bugetare, am putut emite ordonanța de urgență, iar începând din 10 septembrie, în conturile beneficiarilor vor fi livrate aceste sume. Vor acoperi, în opinia mea, cam 85% din calculele pe care le-am făcut, adică aproximativ 200 de euro pe hectar. Sunt diferențe mici în funcție de tipul de cultură”, a declarat Adrian Oros.

Tags: