Ministrul Finanțelor: Vom arăta Comisiei Europene, printr-un program convingător, că ne încadrăm în deficitul de 3% din PIB

Ministrul Finanțelor: Vom arăta Comisiei Europene, printr-un program convingător, că ne încadrăm în deficitul de 3% din PIB
Foto: Adevarul

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat că va face un program convingător pe care îl va trimite Comisiei Europene și în care va explica faptul că România se va încadra în deficitul bugetar de 3% din PIB.

"Cred că vom face un program convingător pe care îl trimitem Comisiei Europene până pe 25 aprilie, prin care să le explicăm că ne vom încadra în deficitul de 3%. Pe calculele lor iese 3,6-3,7%. Noi credem că putem să facem 3% și, așa cum arată execuția la trimestrul unu, sunt convins că ne încadrăm în 3%. Mai rămâne să găsim argumente convingătoare și pentru Comisia Europeană și ne străduim să trimitem acest lucru la Bruxelles până în 25 aprilie, astfel încât la prognoza de primăvară pe care o face Comisia să fie luate în calcul aceste argumente și poate își revin și ei și vor recunoaște că noi avem dreptate încă o dată", a declarat Ștefan, la Antena 3.

Ministrul a detaliat motivele pentru care este convins că deficitul bugetar al României nu va depăși 3% din PIB, în ciuda cheltuielilor tot mai mari:

"Avem rezerve de potențial încă nevalorificat. M-aș referi în primul rând la randamentul pe care statul îl realizează din exploatarea activelor pe care le au companiile cu capital de stat, regiile autonome. Este inadmisibil ca pe toată averea statului să colectezi uzufruct la nivel de 2,2 miliarde lei în 2016, mai ales că în ultimii ani s-a implementat management privat în scopul creșterii randamentului, măririi eficienței, ori rezultatul nu este cel scontat. De aceea aici noi vom lua niște măsuri destul de îndrăznețe, în sensul creșterii randamentului și creșterii veniturilor pe care aceste active trebuie să le livreze statului, care este proprietar. Aici noi vom aduce venituri suplimentare. Pe de altă parte, este vorba de politica de redevență și în general sistemul de fiscalizare a zăcămintelor naturale. Inadmisibil de puțin se colectează din această perspectivă. Undeva la 1,4-1,5 miliarde lei. Acestea sunt resurse care vor suplimenta veniturile bugetare și vor îmbunătăți structura de venituri a bugetului de stat. Pe partea de cheltuieli și acolo sunt rezerve. Dacă ne uităm la modul cum se fac achizițiile publice. Noi avem și în programul de guvernare ideea de a înființa o unitate centralizată de achiziții publice. Această ideea țintește tocmai pentru a optimiza cheltuielile și a realiza economii…Pe de altă, avem un angajament în legătură cu auditarea funcționării instituțiilor și autorităților publice. Vrem ca pe lângă Secretariat General al Guvernului să existe o astfel de unitate care să elimine redundanțele, să simplifice birocrația, să elimine cheltuieli suplimentare ce n-au rost".

Pe 17 februarie, șeful misiunii FMI pentru România a estimat un deficit bugetar de 3,7% pentru 2017 și de 3,9% pentru 2018.

Urmăriți B1TV.ro și pe