Ministrul Muncii: Sistemul pensiilor de stat este unul piramidal, de tip Ponzi

Ministrul Muncii: Sistemul pensiilor de stat este unul piramidal, de tip Ponzi

Ministrul Muncii, Ioan Botiș, a declarat, joi, că România are de 10-15 ani o rată de ocupare de 58 de procente, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65 de procente, statul se va afla în imposibilitate de a plăti pensiile, informează Mediafax.

Botiș a adăugat ca sistemul pensiilor de stat este unul piramidal, de tip Ponzi, principala problemă a acestuia fiind că, atunci cand nu mai are contribuitori, cei îndreptățiți să își primească pensiile nu vor mai avea de unde să le ia.

“Este un sistem piramidal cumva, dacă doriţi, pentru că în momentul în care nu mai ai contributori, nu mai ai de unde să atragi constribuţii şi să plăteşti mai departe. Este acea schemă Ponzi despre care se tot discută”, a declarat Botiș.

O schemă Ponzi este o operaţiune investiţională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.

Ioan Botiș susține că singurele metode de redresare a sistemului sunt creșterea vârstei de pensionare, mărirea contribuțiilor sau împrumuturile.

Deficitul bugetului de pensii a ajuns anul trecut la 10,7 miliarde de lei, cu 46% mai mare decât cel înregistrat în anul 2009 și cu 55% peste estimările inițiale ale autorităților.

Ioan Botiș, despre pensiile de stat

Urmăriți B1TV.ro și pe