Isărescu a făcut ANUNȚUL! Ne afectează pe toţi! Ce se întâmplă cu prețul pâinii

Isărescu a făcut ANUNȚUL! Ne afectează pe toţi! Ce se întâmplă cu prețul pâinii

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunțat că prețul pâinii s-ar putea scumpii în perioada următoare, chiar dacă avem producţii record în agricultură de grâu și porumb.

De asemenea, guvernatorul BNR susține că scumpirea apare ca urmare a producţiei mici de pe piața europeană și a creșterii preţurilor, ținând cont de faptul că România nu mai are o economie închisă, informează hotnews.ro.

Potrivit lui Mugur Isărescu, există și o parte bună și o parte proastă legată de faptul că România este foarte legată de Europa în ceea ce privește cerealele. Astfel, Isărescu precizează că partea bună este faptul că la ambele produse se observă, faţă de perioada anterioară, îmbunătăţiri de randamente, şi apropierea lor de cele din economia europeană.

„Tot apar ştiri că o să crească preţul la pâine şi lumea se întreabă: am avut producţie-record şi la grâu, şi la porumb, de ce acest lucru? (…) Un lucru mai puţin bun: chiar dacă am avut producţii mai mari, în Europa au fost producţii mici şi creşteri de preţuri, iar noi suntem foarte legaţi în ceea ce priveşte cerealele, nu mai suntem o economie închisă, iar preţurile tind către piaţa europeană. Cu alte cuvinte, există acest risc să avem preţuri mai mari la produsele din grâu şi porumb. Acestea sunt avantajele şi dezavantajele integrării în Uniunea Europeană, nu mai poţi ţine izolată piaţa internă de piaţa europeană”, a explicat Isărescu, în cadrul conferinţei privind Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Producătorii din industria de morărit şi panificaţie au anunţat, săptămâna trecută, că pâinea se va scumpi cu câteva procente începând chiar din această lună, din cauza majorării tarifelor la electricitate şi gaze naturale, dar şi al costurilor cu materia primă şi forţa de muncă.