Mugur Isărescu, avertisment privind efectele unui Brexit fără acord: „În economiile marginale, cum este cea a României, tulburările internaționale au un impact mai puternic”

Mugur Isărescu, avertisment privind efectele unui Brexit fără acord: În economiile marginale, cum este cea a României, tulburările internaționale au un impact mai puternic

EXCLUSIV ONLINE // Mugur Isărescu a comentat joi efectele pe care le poate genera asupra sistemului financiardin România, războiul comercial între China şi SUA, precum şi perspectiva unui Brexit fără acord. Guvernatorul BNR a avertizat că aceste turbulenţe afectează într-o mai mare măsură econoniile periferce cum este cea a României.

„Turbulențele mondiale lovesc de regulă zonele periferice. Nu prea văd clar care e impactul, pentru că e complicat să comensurezi dacă se înăsprește războuiul comercial și valutar dintre SUA și China care este unda de șoc asupra României.

Noi ne-am întărit politica monetară cu decizia de astăzi. În condițiile în care și Banca Centală Europeană, și FED, și japonezii și vecinii noștri au slăbit dobânzile, noi indirect am întărit politica monetară. Când spun că nu văd clar, spun că am avut momente în care s-a întâmplat și minuni precum criza în Turcia și ne-am pomenit cu întăriri de capitaluri în România, care au mizat pe diferențialul de dobândă.

La Brexit e și mai complicat pentru că nu ştim exact ce va ieși de acolo. Mă chinuiesc să văd care va fi impactul asupra României. Regula este următoarea: în economiile marginale, cum este economia României, cele periferice, tulburările internaționale au un impact mai puternic.Noi suntem cu arma la picior. Noi, cei de la BNR, în an electoral, încercăm să ținem lucrurile sub control. Nu toate evoluțiile depind de noi. Avem un instrumental, îl folosim pe tot. Nu suntem deloc zgârciți și nici dogmatici în a folosi toate armele din dotare, dar el este limitat. Nu orice relaxare sau derapaj fiscal poate fi combătut cu o politică monetarăîntărită. De la un anumit punct poți să faci mai mult rău decât bine. Și suntem foarte atenți la acest lucru”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul unei conferinţe de presă la sediul BNR.

În ceea ce priveşte evoluția balanţeicomerciale, guvernatorul BNR a precizat că există o ameliorare, însă și-a exprimatîngrijorarea cuprivire ladeterorările din zona serviciilor.

„Sunt semne de o ușoară ameliorare a situației balanței contului curent. Dinamica importurilor a mai slăbit. Din păcate, pe partea cealaltă avem o deteriore, care sperăm să fie temporară, la servicii. Serviciile ne-au ajutat foarte mult în prima jumătate a anului. Au compensat în mare parte soldul negativ al balanței comerciale”, a precizat Mugur Isărescu.

El a transmis şi o recomandare pentru politicienii puterii în an electoral:”să fie ambiţioşi dar cu măsură!”

„Dacă ar fi să aplicăm principiul pe care l-am anunțat, să fim ambițioși, dar cu măsură într-un an electoral, în sensul să vedem ceea ce este posibil să facem, păstrându-mi aceeași formulă, spunsă facem containment, în sensul să oprim deteriorarea. Ajustările trebuie să vină mai mult pe partea fiscală, dar nici eu, nici Consiliul de Administrație nu suntem visători. Ne dăm seama cât de greu e să facem aceste ajustări într-un an electoral.

La partea comercială ce mai remarcăm? Nu ajustarea cursului poate să echilibreze situația. Pentru ajustarea deficitului de cont curent este nevoie de o combinație de măsuri monetare și fiscale și măsura în care se poate, reforme structurale. În orice caz nu agreem o apreciere a cursului”, a subliniat Mugur Isărescu.

Tags: