Mugur Isărescu: „Construcţia bugetară de la noi este o aritmetică cu tărăboi”

Mugur Isărescu: Construcţia bugetară de la noi este o aritmetică cu tărăboi

Inflaţia este o boală extrem de perfidă care poate să apară sub ‘n’ forme, iar realizarea bugetului pentru anul 2019 este „o aritmetică cu tărăboi”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă, de joi, relatează Agerpres.

„Dacă ar fi să dau o definiţie acum în faţa dumneavoastră dacă inflaţia este fiscală, monetară, structurală, la noi atenţie mare şi nu vom ceda niciodată în iluzia că o controlăm în totalitate, este o boală extrem de perfidă care poate să apară sub ‘n’ forme. Iar în prezent, presiunile inflaţioniste ca şi deficitele noastre sunt în mare măsură structurale şi la nivel micro”, a declarat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Banca Naţională a României (BNR) a păstrat la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat la 2,9% (de la 2,7%) prognoza pentru anul viitor. Estimările au fost prezentate în cadrul Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

În plus, guvernatorul a făcut o serie de precizăriși cu privire la modul în care bugetul pentru anul 2019 este conceput.

„Construcţia bugetară de la noi este o aritmetică cu tărăboi. O ştiu din anul 2000 când am fost premier. Atunci aveam 32% din PIB (venituri bugetare – n.r.) şi se venea sistematic în faţa mea, venea ministrul de Finanţe cu cereri de cheltuieli bugetare între 40% şi 50% din PIB. Cam asta era toată negocierea. De unde să tai ca în loc de 40% să ajungi la 32% plus un deficit? Păi asta e filosofie de echilibru macroeconomic? Şi se foloseau tot felul de tertipuri ca fiecare să-şi obţină o bucată mai mare din cheltuieli”, a completat Mugur Isărescu.

Referindu-se la scăderea preţului benzinei – pe fondul scăderii prețului petrolului -, chiar și cu cățiva bani, Mugur Isărescu a indicat faptul că această evoluție va avea efecte asupra ratei inflaţiei în perioada următoare.

„Pe noi ne va ajuta, probabil luna asta. Şi o spun aşa, preemptiv, pentru că lumea, câţiva, iar o să zică: ‘Iar a umblat Banca Naţională ca să atingă ţinta’. Nu. Scade preţul la ţiţei se vede imediat în preţul la benzină. Eu vorbesc cu diverse persoane. ‘A scăzut foarte puţin! Numai 10 bani’. Păi 10 bani la benzină, cu ponderea benzinei sau motorinei, combustibilului, în indicele preţurilor este suficient ca să ne ajute la inflaţie. Se va vedea peste câteva zile, probabil”, a adăugat guvernatorul BNR.