Mugur Isărescu: „Economia României este finanțată direct din exterior. Intermedierea financiară e cea mai scăzută din Europa” (VIDEO)

Mugur Isărescu: Economia României este finanțată direct din exterior. Intermedierea financiară e cea mai scăzută din Europa (VIDEO)
Mugur Isărescu vine cu vești proaste pentru români: „S-a mai întâmplat acest lucru în perioada crizei din 2008-2009”. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat joi că România are cel mai redus nivel de intermediere financiară din Europa. Acesta a explicat că o parte din economie formată din societăți multinaționale, societăți mari, se finanțează direct din exterior, iar o bună parte din firmele românești sunt subcapitalizate sau chiar cu capitaluri negative.

”Intermedierea financiară – cea mai scăzută din Europa. Ceilalți ar putea să spună așa: intermediere scăzută, credite puține, riscuri puține, ce vă doare domnule guvernator? E mai bine, nu? Dacă nu dai credite, nu ai risc, stăm liniștiți. Nu e chiar așa. Hai să discutăm serios pe tema asta, de ce e așa, chiar suntem ultimii din Europa.

Nu avem nevoie de dezvoltare, nu avem nevoie de bani, întreprinderile românești nu au nevoie de credit bancar? Poate că nu au nevoie, au alte surse de finanțare. Dacă le au, care sunt? E mai brează România din punct de vedere al situației de la nivelul întreprinderilor. Suntem până și sub Bulgaria” a atenționat Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe.

În ceea ce privește datoria externă a României, el a precizat că datoria privată este foarte mare.

”Hai să privim cu atenție cifrele: datoria externă a României. Datoria privată este foarte mare. O parte din datoria privată este rezultată din faptul că mulți nu se împrumută din interior, iar în statistică cele din exterior apar în datoria externă. Poate e o explicație. Mă opresc aici că nu îndrăznesc să spun mai multe, suntem în faza în care palpăm lucrurile… unele fiind evidente” a continuat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a declarat că ”marea problemă pentru România, în special după criza din 2008 – 2009, au fost creditele neperformante, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România”.

”Rezolvarea problemelor creditelor neperformante în România a fost o evoluție pozitivă, care ne-a salvat de necazuri” a mai spus Mugur Isărescu, adăugând că ”stăm acum chiar mai bine decât media europeană”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo