Nucile au ajuns un lux! Producţia de anul acesta, în scădere cu 30% față de anul trecut, prețurile duble

Nucile au ajuns un lux! Producţia de anul acesta, în scădere cu 30% față de anul trecut, prețurile duble

2022 este un an cu mai puţină producţie pe plantațiile de nuci iar asta are consecinţe în preţul de pe tarabele din piaţă sau în cel al produselor de patiserie. Kilogramul de miez de nucă se vinde acum cu preţ dublu faţă de anul precedent, între 40 şi 60 de lei.

Dulciurile cu nucă s-au scumpit şi ele

Producţia de nuci de anul acesta este în scădere cu circa 30% faţă de 2021, spun pomicultorii. O producţie mai mică înseamnă preţuri mai mari în pieţe şi supermarketuri.

Kilogramul de nucă în coajă se vinde acum cu un preţ cuprins între 20 şi 30 de lei, cu cel puţin 10% mai mult faţă de anul trecut.

O majorare de aproape 50% o simţim la miezul de nucă – costă peste 50 de lei kilogramul în Bucureşti. Pomicultorii speră totuşi să-şi vândă fructele. Momentan, pe plan intern.

Preţul este valabil doar direct la producător, pentru că el creşte ulterior cu circa 50%. Iar asta se traduce în costuri suplimentare pentru cei care fac produse de patiserie.

. Conform ultimelor date Eurostat, ţara noastră ocupa în 2021 primul loc în Uniunea Europeană la producţia de nuci, cu peste 60.000 de tone. Cea mai mare cantitate este produsă de China, reprezentând mai mult de 50% din producţia globală.

Urmăriți B1TV.ro și pe