Numărul producătorilor de usturoi din România a depăşit aşteptările. Există chiar un soi de usturoi pe care-l cheamă Benone, după Benone Sinulescu

Numărul producătorilor de usturoi din România a depăşit aşteptările. Există chiar un soi de usturoi pe care-l cheamă Benone, după Benone Sinulescu
Numărul producătorilor de usturoi din România a depăşit aşteptările, sursă foto: captură YT

Ministerul Agriculturii a suplimentat bugetul pentru programul care îi ajută pe cultivatori cu 750.000 de euro. Asta după ce 250 de hectare rămâneau fără finanţare. Pentru fiecare hectar plantat oamenii primesc 3.000 de euro.

Cei 3.000 de euro de la stat sunt mană cerească

Afacerea cu usturoi a crescut mult peste aşteptări. Iniţial, ministerul Agriculturii a alocat 22 de milioane de lei pentru a susţine programul de sprijin pentru producători.

Anul trecut, au fost puţin peste o mie interesaţi, iar în 2022 sunt cu 400 mai mulţi. Astfel că bugetul a fost suplimentat cu alte patru milioane de lei.

De altfel, cercetătorii buzoieni au omologat un soi de usturoi 100% românesc, denumit Benone, după cântărețul de muzică popolară Benone Sinulescu, originar din judeţ, potrivit Observatornews.

Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău spune că a readus la lumină soiurile vechi româneşti, care sunt superioare faţă de soiurile de import. sunt apreciate pt gust, aromă, capacitate bună de păstrare.

România este pe locul doi în Uniunea Europeană, cu peste 30 de mii de tone de usturoi recoltate în 2021. Doar Spania are o producţie de zece ori mai mare. Podiumul e completat de Italia.

Urmăriți B1TV.ro și pe